Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z selera i pieczarek

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

seler korzeniowy 1 kg
jajko 4 duże
masło 180 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 40-50
cebula biała 1-2 duże
czosnek 2-3 ząbki
pieczarki 200 g
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 duże
lubczyk świeży spora gałązka
grzyby suszone mielone do smaku
tłuszcz do formy

Porada

Pasztet można podawać na gorąco, w formie grubych plastrów z dodatkiem sosu grzybowego lub pomidorowego. *Po schłodzeniu idealnie nadaje się do kanapek.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z selera i pieczarek

Selery obrać i razem z pieczarkami zetrzeć na największych oczkach. posiekać cebulę. Masło przełożyć do szerokiego garnka, rozpuścić i wlać wywar warzywny. Włożyć do garnka warzywa, dodać listki laurowe, gałązkę lubczyku i gotować na małym ogniu 45-50 minut. Dodać wyciśnięty czosnek, majeranek, imbir, gałkę muszkatołową, mielone grzyby, pieprz ziołowy i sól do smaku. Nakryć i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć lubczyk i liście laurowe.

Do zimnych warzyw (z wywarem) dodać żółtka, bułkę tartą, pieprz biały i ew. nieco więcej soli. Zmiksować na nieco gładszą masę.
Z białek ubić pianę i wymieszać z masą warzywną.

Foremkę wysmarować tłuszczem albo wyłożyć papierem do pieczenia lub alu-folią. Wyłożyć masę i wyrównać powierzchnię. Wierzch posmarować stopionym masłem klarowanym albo olejem rzepakowym.

Piec 45-60 minut w zależności od wysokości pasztetu.
Pozostawić do ostygnięcia i wstawić na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 02.02.2017 13:44
Jadłam taki pasztet. fenomenalny i o wiele zdrowszy.
Habibi 11.01.2017 16:11
Nie jest przytłaczająco selerowy ;)
Edith85 11.01.2017 15:27
Bardzo ciekawa jestem smaku
dodi 11.01.2017 11:49
super przepis
olkaaa 11.01.2017 11:41
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak