PASZTET Z SELERA I ORZECHÓW WŁOSKICH

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler korzeniowy

    1 kg
  • orzechy włoskie

    100 g
  • żółtko jajek

    2
  • białko

    2
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • cebula

  • olej do smażenia

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PASZTET Z SELERA I ORZECHÓW WŁOSKICH foto
Selera dokładnie myjemy , aby się szybciej ugotował kroimy na pół, gotujemy około 1 godziny , aż będzie miękki .Studzimy , obieramy ze skóry .
Krok 2 - PASZTET Z SELERA I ORZECHÓW WŁOSKICH foto
Obieramy cebulę , siekamy w kostkę , szklimy na oleju .
Krok 3 - PASZTET Z SELERA I ORZECHÓW WŁOSKICH foto
Selera kroimy na mniejsze kawałki , mielimy w maszynce do mielenia mięsa wraz z obranymi orzechami .
Krok 4 - PASZTET Z SELERA I ORZECHÓW WŁOSKICH foto
Do selera dodajemy cebulę , bułkę tartą , żółtka , przyprawy , solimy do smaku . Wszystko dokładnie mieszamy . Ubijamy białka na sztywno , dodajemy do masy , delikatnie mieszamy .
Krok 5 - PASZTET Z SELERA I ORZECHÓW WŁOSKICH foto
Masę przelewamy do dużej formy keksowej , wysmarowanej tłuszzczem i wysypanej bułką tartą . Pieczemy okolo 60 minut w 200 C .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 09.02.2014 14:24
bardzo fajny ciekawy przepis
andrej 31.01.2014 19:54
Muszę spróbować
kasienka23 30.01.2014 18:39
muszę taki kiedyś zrobić!
Romanowka 30.01.2014 15:47
pasztety z selera są pyszne, ten wygląda bardzo apetycznie
KasiaK90 30.01.2014 15:40
pyszny pasztecik
monika141 30.01.2014 15:27
takiego pasztetu jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat