Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wieprzowiny
200 g -
cielęciny
200 g -
wołowiny
200 g -
wątróbek cielęcych
100 g -
słoniny wieprzowej
100 g -
surowego boczku wieprzowego bez skóry
100 g -
białej bułki bez skóry
100 g -
jajek
2 sztuki -
cebuli
100 g -
prawdziwków
100 g -
chrzan
- - -
marynowanych gruszek
4 sztuki -
przyprawy
- - -
żurawina
-
wino czerwone
- -
Przepis i sposób przygotowania Pasztet z prawdziwkami w słoninie z sosem żurawinowym
Pasztet z prawdziwkami: boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone mięso oraz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać sparzone wątróbki i bułkę. Wszystkie składniki dusić około 15 minut i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony imbir, sól i pieprz. Pokrojoną w cieniutkie plastry słoninę ułożyć na dnie formy, uzupełnić masą mięsną, dobrze ubić i piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu pasztet pokroić, udekorować marynowanymi gruszkami i czerwonym pieprzem. Podawać z sosem żurawinowym.
Komentarze (33)
Załaduj więcej komentarzy (23)