odc. 4 Doradca Smaku

Pasztet z prawdziwkami w słoninie z sosem żurawinowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowiny

    200 g
  • cielęciny

    200 g
  • wołowiny

    200 g
  • wątróbek cielęcych

    100 g
  • słoniny wieprzowej

    100 g
  • surowego boczku wieprzowego bez skóry

    100 g
  • białej bułki bez skóry

    100 g
  • jajek

    2 sztuki
  • cebuli

    100 g
  • prawdziwków

    100 g
  • chrzan

    - -
  • marynowanych gruszek

    4 sztuki
  • przyprawy

    - -
  • żurawina

  • wino czerwone

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos: do przetartej żurawiny dodać odciśnięty chrzan, czerwone wino i dokładnie wymieszać.

Pasztet z prawdziwkami: boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone mięso oraz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać sparzone wątróbki i bułkę. Wszystkie składniki dusić około 15 minut i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony imbir, sól i pieprz. Pokrojoną w cieniutkie plastry słoninę ułożyć na dnie formy, uzupełnić masą mięsną, dobrze ubić i piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu pasztet pokroić, udekorować marynowanymi gruszkami i czerwonym pieprzem. Podawać z sosem żurawinowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 16.01.2012 03:11
wspaniale
Ewa/kalapurtka 05.12.2011 21:35
fajny przepis
Justyna Jussstiii 14.09.2011 10:14
polecam
jasiek 02.09.2011 18:41
lubię przyprawianie imbirem
Anna146 24.08.2011 17:54
to musi być pyszne
Anna141 30.06.2011 09:41
muszę wypróbować
gosia561 26.06.2011 16:40
smaczne
Anna141 10.06.2011 08:23
Muszę wypróbować
Magdalena80 07.06.2011 23:05
świetna kompozycja
marcia71 05.06.2011 14:56
ekstra jedzenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat