Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z porów

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pory 3
pieczarki 10 dag
czosnek 3 ząbki
masło 10 dag
nasion selera 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyzeczka
mieszanki przypraw i warzyw 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki
starty chleb razowy 1 szklanka
orzechy włoskie 1 szklanka
orzechy laskowe 1 szklanka
sól
pieprz
bulion 1 szklanka
jajko 3

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z porów

Pory pokroić na plasterki, pieczarki umyć, drobno pokroić, a czosnek posiekać i wszystko przesmażyć na stopionym maśle. Dodać nasiona selera, bazylię, mieszankę przypraw i warzyw,. Następnie oprószyć mąką, zalać bulionem i mieszając, gotować, aż sos, zgęstnieje. Wsypać starty chleb, orzechy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić 2-3 minuty. Lekko wystudzić, wlać rozkłócone jajka i ponownie wymieszać. Przygotowaną masę włożyć do wysmarowanej masłem formę. Przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku około godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak