Pasztet z płatkami suszonych pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    65 dag
  • wątróbka wieprzowa

    50 dag
  • pierś z kurczaka

    50 dag
  • marchew

    2 średnia
  • pietruszka

    1 średnia
  • cebula

    2 średnia
  • płatki suszonych pomidorów

    10 dag
  • imbir

    5 cm
  • gałka muszkatołowa mielona

  • liść laurowy

    4 szt
  • ziele angielskie

    10 szt
  • pieprz ziarnisty

    15 szt
  • sól

  • pieprz

  • tłuszcz do formy

  • boczek

    35 surowy bez kości
  • bułka czerstwa

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z płatkami suszonych pomidorów foto
Łopatkę i pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, studzimy. W powstałym wywarze gotujemy obraną i pokrojoną na średnie słupki marchewkę i pietruszkę, studzimy. Wywar przecedzamy przez sito. Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w pióra lub kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 7 minut, studzimy.
Krok 2 - Pasztet z płatkami suszonych pomidorów foto
Czerstwe bułki zalewamy letnią wodą, a gdy namiękną, odciskamy z nadmiaru wody. Mięso, cebulę, ugotowane warzywa i odciśniętą bułkę mielimy razem co najmniej dwukrotnie. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 3 - Pasztet z płatkami suszonych pomidorów foto
Dorzucamy płatki suszonych pomidorów, wlewamy tyle wywaru aby powstała nam niezbyt zwarta masa, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do średnich keksówek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą.
Krok 4 - Pasztet z płatkami suszonych pomidorów foto
Pieczemy około 80 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati13 12.06.2012 18:36
taki pasztet z checią bym zjadł
ziutula 19.05.2012 14:16
kusi pysznym pasztetem....
Beatris 19.05.2012 10:58
Bardzo lubię domowe pasztety. Tego też z chęcią bym skosztowała.
Misiabe 18.05.2012 23:42
ciekawy przepis!
Monika78 18.05.2012 22:49
bardzo ciekawe polaczenie..pasztet z twistem :)
Marko 18.05.2012 21:31
pyszny
Marko 18.05.2012 21:31
pyszny
gosia47-47 18.05.2012 21:05
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat