Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z pieczarek i soczewicy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 350 g
soczewica czerwona 1,5 szklanki
kasza jaglana 1 szklanka
cebula 1 szt
olej pół szklanki
olej do smażenia
sos sojowy 2 łyżki
majeranek pół łyżeczki
cząber pół łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/4 łyżeczki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z pieczarek i soczewicy

Kasze jaglaną płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w dwóch szklankach wody, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu kasze należy pomieszać.

Soczewice płuczemy i również gotujemy do miękkości w 2,5 szklanki osolonej wody. Następnie soczewicę łączymy z kaszą i olejem i miksujemy na gładką masę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Smażymy do momentu aż pieczarki odparują całą wodę. Pieczarki łączymy z soczewicą i kaszą. Dodajemy sos sojowy, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy masę do blaszki i pieczemy w 170-180 stopniach przez 1 h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Pasztet najlepiej się kroi na następny dzień. Świetnie smakuje z pieczywem i pomidorem lub z ogórkiem kiszonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak