Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z pieczarek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarek 1 kg
cebule 2 duże
masło 1 łyżka
słonina 10 dag
jajko 2
białka z jajek 5
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z pieczarek

Pieczarki oczyścić, obgotować 10 min w małej ilości wody. Cebulę rozdrobnić i zeszklić na maśle. Pieczarki, słoninę i cebulę zemleć, dokładnie wymieszać, dodać 2 - 3 łyżki wywaru z pieczarek, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku, gałkę muszkatołową oraz żółtka. Mieszać do momentu, gdy masa będzie jednolita. Następnie ubić na sztywno białka z odrobiną soli i wymieszać z masą pieczarkową. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok. 50 min w temp. 180 stopni C. Po ostudzeniu kroić w grube plastry. Dobrze smakuje z ciemnym pieczywem i pomidorami se szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak