Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z obu kasz i mięsa mielonego

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jęczmienna 2 torebki
kasza gryczana 1 torebka
łopatka bez kości 500 gram
boczek wędzony 300 gram
jajko 2 szt
cebula biała 2 szt
sól
pieprz
papryka mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z obu kasz i mięsa mielonego

Kroki postępowania

1
Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa.
Cebulę obrać i drobno pokroić ,rzucić na patelnię, dodać 2 łyżki oleju i smażyć tak by się delikatnie zeszkliła. Następnie, boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię do cebuli.Smażyć chwilkę aż zarumieni się cebula.Dodać zmielone mięso, wszystko razem wymieszać i smażyć jakieś 10 minut.
Kaszę gryczaną jak i jęczmienną gotujemy do miękkości według wskazań na opakowaniu.
Pozostawić do wystudzenia.
Krok 1 - Pasztet z obu kasz i mięsa mielonego foto
2
Następnie mięso jak i kaszę zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajka i przyprawy dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pasztet z obu kasz i mięsa mielonego foto
3
Ciasto przełożyć do formy na keksówkę, ja użyłam takiej jednorazowej,a że zostało mi jeszcze trochę ciasta nałożyłam je do silikonowych foremek na babeczki.Górę dodatkowo posypałam papryką.
Krok 3 - Pasztet z obu kasz i mięsa mielonego foto
4
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec pasztet około godziny.
Najlepiej poczekać aż wystygnie i wyjąć z foremki.Ja taki pasztet zazwyczaj podaję z sosem z leśnych grzybów.
Krok 4 - Pasztet z obu kasz i mięsa mielonego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 19.12.2013 08:51
ciekawy pasztecik, takich sklepowych nie tknę ale domowy uwielbiam :)
Dorota37 10.11.2013 16:30
fajny pasztet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak