Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z leśnych grzybów

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 2 łyżki
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
śmietana 12% 1/2 szklanki
przyprawy
grzyby leśne 1 kg
chleb czerstwy 2 kromki
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z leśnych grzybów

Grzyby oczyścić posiekać i krótko obgotować, następnie dokładnie odcedzić. Czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w kostkę na patelni podgrzać masło i dodać do niego cebulę, czosnek oraz grzyby, dodać około 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego i 1 łyżkę świeżych listków majeranku, wszystko razem dusić kilka minut. Kiedy grzyby przestygną dodać pokrojone w kostkę jajka na twardo, surowe jajka, śmietanę i rozkruszony na okruszki czerstwy chleb, dokładnie wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić. Małą foremkę do keksa wyłożyć papierem i napełnić masą grzybową, wygładzić powierzchnię i posypać po wierzchu tymiankiem oraz świeżymi listkami majeranku.
Piec w 185st około 50-60 min. Po całkowitym wystudzeniu pokroić w plastry i podawać do pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna46 29.10.2012 14:31
Obłędnie wygląda. :)
Cukiereczek13 29.10.2012 14:15
musi być pyszny :)
artur7 29.10.2012 13:29
lubię pasztety
babajaga1969 29.10.2012 13:24
uwielbiam swojskie pasztety - one są naprawdę prawdziwe:)
treonina 29.10.2012 13:09
świetne! po prostu coś wspaniałego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak