pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    3 średnie
  • soczewica czerwona

    1 szklanka
  • jaja surowe

    4 sztuki
  • jaja na twardo

    3 sztuki
  • śliwki suszone

    kilka
  • cebula

    1 mała
  • olej

    1/3 szklanki
  • sól

    1 łyżka
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • gorczyca

    1 łyżka
  • majeranek

    łyżeczka
  • tymianek

    łyżeczka
  • rozmaryn

    łyżeczka
  • sezam

    łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy foto
Buraki kisi się jak na barszcz, na 5-6 dni przed użyciem obieram z 5 dorodnych sztuk i kroję na plastry. Upycham w słoju z kromką chleba razowego i kilkoma ząbkami czosnku. Zalewam źródlaną wodą do pełna, przykrywam gazą, stawiam słój przy grzejniku. Trzy sztuki takich buraków wrzucić do malaksera razem z soczewicą namoczoną przez godzinę.
Krok 2 - pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy foto
Dodać przyprawy, wbić 4 jaja i uruchomić malakser.
Krok 3 - pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy foto
W trakcie dodać śliwki suszone, olej, cebulę podsmażoną na złoty kolor.
Krok 4 - pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy foto
Formę około 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z malaksera wlać do połowy wysokości. Ułożyć ugotowane i obrane ze skórki jajka.
Krok 5 - pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy foto
Wlać resztę masy.
Krok 6 - pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy foto
Piec około godzinę w 160 stopniach.
Krok 7 - pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy foto
Gotowe, smacznego. Pasztet jest bardzo bogaty w smaku, wilgotny, choć miał być czerwony ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 19.04.2014 01:10
dobre na święta
Adamorek 14.04.2014 14:13
idealny na święta
aisza1 23.05.2013 09:03
taki pasztet pewnie jest smaczny
rjustysia 11.05.2013 17:33
Jestem zaskoczona, ze z buraków można zrobić pasztet! Koniecznie muszę spróbować.
anemon 13.04.2013 15:39
Znów zaskakujący pomysł i połączenie składników u Ciebie, a nawet kolor jest zaskakujący. Świetny pomysł.
Klausia 06.04.2013 23:21
Nie przepadam za pasztetami, ale Twój jest naprawdę ekstra :)
Łukasz15 06.04.2013 10:13
Ciekawy pomysł
Wafelek2601 03.04.2013 21:00
Bardzo dobry
adelajda 02.04.2013 09:26
rewelacja !!
Katarzyna59 01.04.2013 16:31
fajny pasztet

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat