Pasztet z kurzych wątróbek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka podwójna

    1
  • wątróbki z kurczaka

    700g
  • włoszczyzna

  • oliwa

    1łyżka
  • wino czerwone

    100ml
  • kajzerka

    1
  • jajko

    1
  • cynamon

    1/4łyżeczki
  • gałka muszkatołowa

    1/4łyżeczki
  • imbir

    1/2łyżeczki
  • boczek wędzony

    8plasterków
  • sól

  • pieprz

  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokrój na kawałki.Oczyść wątróbki,zalej zimną wodą,zagotuj.Zdejmij szumowiny, wrzuć obraną włoszczyznę.Gotuj 20min.Mięso,wątróbkę i marchewkę wyjmij łyżką cedzakową.W wywarze namocz kajzerkę.Szalotkę posiekaj,przesmaż na łyżce oliwy.Dodaj mięso i wątróbkę,podlej czerwonym winem i duś 10min.Składniki i odciśniętą bułkę zmiel przez maszynkę,dodaj surowe jajko i przyprawy,wyrób masę.Dwie nieduże formy wyłóż plastrami boczku,nałóż masę.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180stopniC przez godzinę.Podawaj z żurawiną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat