Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z kurzych wątróbek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1
wątróbki z kurczaka 700g
włoszczyzna
oliwa 1łyżka
wino czerwone 100ml
kajzerka 1
jajko 1
cynamon 1/4łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/4łyżeczki
imbir 1/2łyżeczki
boczek wędzony 8plasterków
sól
pieprz
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kurzych wątróbek

Mięso pokrój na kawałki.Oczyść wątróbki,zalej zimną wodą,zagotuj.Zdejmij szumowiny, wrzuć obraną włoszczyznę.Gotuj 20min.Mięso,wątróbkę i marchewkę wyjmij łyżką cedzakową.W wywarze namocz kajzerkę.Szalotkę posiekaj,przesmaż na łyżce oliwy.Dodaj mięso i wątróbkę,podlej czerwonym winem i duś 10min.Składniki i odciśniętą bułkę zmiel przez maszynkę,dodaj surowe jajko i przyprawy,wyrób masę.Dwie nieduże formy wyłóż plastrami boczku,nałóż masę.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180stopniC przez godzinę.Podawaj z żurawiną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak