Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2-3 keksówki

kura lub kurczak 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
przyprawa uniwersalna

Dodatkowo

marchew 1-2 sztuki
cebula 2 sztuki
jajko 2 sztuki
sucha bułka 2 sztuki
ząbki czosnku 2-3 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
majeranek 1,5 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Ponadto

olej do smażenia

Porada

Pasztety piekłam w metalowych blaszkach o wymiarach 11 x 26,5 cm, 7,5 x 20 cm oraz w foremce aluminiowej (długość - 31 cm, szerokość - 10 cm, wysokość - 5,5 cm). Pasztet smakuje rewelacyjnie - jest zwarty i doskonale się kroi.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką

Kroki postępowania

1
Kurę/koguta (w kawałkach) włożyć do garnka z zimną wodą.
Dodać obraną marchew (w całości), liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę rosołową.
Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu - do miękkości.
Po tym czasie mięso ostudzi, oddzielić od kości i wraz z marchewką - zmielić (dwukrotnie) maszynką do mięsa.
Krok 1 - Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką foto
2
Cebulę pokroić i posmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Krok 2 - Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką foto
3
Cebulę pokroić i posmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Do masy dodać bułki namoczone w ciepłym rosole (dokładnie nieodciśnięte), jajka, drobno posiekany czosnek cebulę oraz przyprawy.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Krok 3 - Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką foto
4
Formy wysmarować olejem (oprócz aluminiowych) i napełnić farszem - do 2/3 ich wysokości.
Krok 4 - Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką foto
5
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach.
Krok 5 - Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 12.02.2017 17:45
dodaję trochę wątróbki , do takiego pasztetu
gusia1000 02.02.2017 23:00
Dobry pasztet.
Diana Rusiłowicz 25.01.2017 00:59
Dziękuję :)
Róża1 24.01.2017 21:52
przepyszny !!!
Marcepanowy kącik 24.01.2017 14:09
Pasztet wygląda bardzo apetycznie.Z chęcią bym zjadła :)
Babeczka35 24.01.2017 07:34
Smakowity pasztet.
Diana Rusiłowicz 24.01.2017 00:57
Dziękuję i czekam na efekt :)
iskierka.ag 23.01.2017 23:24
Pyszności :) Na pewno skorzystam z przepisu :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak