Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z królika z żurawiną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

przodek królika 1 kg
wątroba z królika 2 szt
słonina 20 dek
mięso wieprzowe bez kości 30 dek
kajzerka 1 szt
jaja 2 szt
cebula 1 szt
pieprz
sól
Kucharek przyprawa uniwersalna
żurawina 10 dek

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z królika z żurawiną

Mięsa z królika, wieprzowe, słoninę, cebulę udusić do miękkości. Na sam koniec dodać wątrobę i tylko ją sparzyć. Wszystko wyjąć i pozostałym sosie namoczyć kajzerkę. Mięsa obrać z kości i zmielić wraz z wątrobą 2 razy przez drobne sitko. Do masy dodać jajka i przyprawy do smaku. Połowę masy włożyć do natłuszczonej formy, wysypać żurawinę i rozłożyć drugą część masy. Formę włożyć do naczynia z wodą aby woda sięgała od 1 do 3 cm na wysokość foremki i dopiero wstawić do pieczenia. Piec około godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 18.04.2013 20:04
apetyczny i ta żurawinka
Zdzisław 08.04.2013 17:04
taki pasztet to przysmak
adelajda 08.04.2013 16:32
muszę przyznać z królika nigdy nie robiłam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak