Pasztet z królika i fasoli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    1 tuszka
  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • fasola Jaś

    40 dag
  • wątróbka

    30 dag
  • cebula biała

    2 sztuki
  • marchewka

    2-3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1/2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • kajzerka

    3 sztuki
  • jajka

    5 sztuk
  • olej roślinny

    3 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • Imbir mielony Prymat

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę zalać zimną wodą odstawić na całą noc,następnego dnia odcedzić zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości,odcedzić zostawić do wystygnięcia.

Tuszkę królika i udka myjemy wkładamy do garnka zalewamy wodą tak aby przykrywała mięso dodajemy ziele liść laurowy,pieprz ziarnisty i gotujemy aż mięso będzie miękkie,warzywa -pietruszkę marchewkę seler oskrobać dodać w trakcie gotowania,5 minut przed końcem gotowania dodać drobiową wątróbkę.Ugotowane mięso i wątróbkę wyjąć z wywaru,ostudzić i obrać.Skręcić przez maszynkę o drobniutkich oczkach razem z fasolą i ugotowaną marchewką,do masy wbić jajka,dodać kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie i dobrze odciśniętą,cebulę drobniutko posiekać zeszklić na oleju na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem doprawić do smaku ziołami i solą wg swojego uznania.Wyrobić dokładnie ręką,gdy masa jest sucha można dolać troszkę wywaru z mięsa.

Masę wyłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blaszki wyrównać wierzch łyżką piec 60 minut w temp 180*c. Smacznego życzę:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 06.07.2014 16:06
fajna kompozycja smaków
everay 06.07.2014 16:04
uwielbiam pasztet wszelkiego rodzaju
stokrotka 06.07.2014 14:29
świetny pasztecik!!!
kasienka23 06.07.2014 12:33
smaczne połączenie!
Triss 06.07.2014 11:14
ciekawy pomysł. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat