Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z królika
PRZYGOTOWANIE:
Królika i skoki oczyszczamy, dzielimy na porcje i lekko rumienimy na smalcu. Wieprzowinę (podgardle) również oczyszczamy i ruminimy na smalczyku, a następnie dodajemy ją do królika, podlewamy lekko wodą i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodajemy podsmażoną wątróbkę drobiową, 200 g pokrojonej w kostkę słoniny, pokrojone warzywa oraz przyprawy (pieprz, liście laurowe, goździki, jałowiec) i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy porwaną na kawałki bułkę i studzimy zawartość. Wszystko (oprócz marchewki) mielimy dwa razy w maszynce o drobnym sitku, a następnie dzielimy farsz na 4 części i ucieramy go stopniowo z jajkami. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, estragonem i gałką muszkatołową, a masę przekładamy do form* wysmarowanych smalcem, posypanych bułką tartą i wylożonych pozostałą częśćią słoniny (100 g). Formy przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do garnka z gotująca się wodą, przykrywamy i gotujemy pasztet około 1,5 godziny. Po ugotowaniu pasztet studzimy i schładzamy w lodówce.
* formy napełniamy do maksymalnie 3/4 wysokości
Życzę smacznego! :)