Pasztet z królika

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    1 szt.
  • skoki z królika

  • podgardle surowe

    400 g
  • słonina

    300 g
  • wątróbka drobiowa

    400 g
  • smalec

    2 łyżki
  • seler

    400 g
  • marchewka

    150 g
  • cebula biała

    250 g
  • bułka

    1 duża szt.
  • jajka

    5 szt.
  • goździk Prymat

  • liść laurowy

    3 szt.
  • owoc jałowca

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • estragon

    1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis na smakowity i aromatyczny pasztet z królika, wyszukany w starych przepisach Babuni - serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Królika i skoki oczyszczamy, dzielimy na porcje i lekko rumienimy na smalcu. Wieprzowinę (podgardle) również oczyszczamy i ruminimy na smalczyku, a następnie dodajemy ją do królika, podlewamy lekko wodą i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodajemy podsmażoną wątróbkę drobiową, 200 g pokrojonej w kostkę słoniny, pokrojone warzywa oraz przyprawy (pieprz, liście laurowe, goździki, jałowiec) i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy porwaną na kawałki bułkę i studzimy zawartość. Wszystko (oprócz marchewki) mielimy dwa razy w maszynce o drobnym sitku, a następnie dzielimy farsz na 4 części i ucieramy go stopniowo z jajkami. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, estragonem i gałką muszkatołową, a masę przekładamy do form* wysmarowanych smalcem, posypanych bułką tartą i wylożonych pozostałą częśćią słoniny (100 g). Formy przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do garnka z gotująca się wodą, przykrywamy i gotujemy pasztet około 1,5 godziny. Po ugotowaniu pasztet studzimy i schładzamy w lodówce.

* formy napełniamy do maksymalnie 3/4 wysokości

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Futka 30.03.2016 11:22
Podczas gotowania nadają świetnego smaku :)
Anna169Hosz 30.03.2016 08:58
Bardzo lubię pasztet z królika... ciekawy dodatek goździki nigdy nie dodawałam.
joannaa24 29.03.2016 19:44
Bardzo dobry, dobry nie tylko na święta ;)
IZABELA29 29.03.2016 19:08
bardzo fajny
olkaaa 29.03.2016 18:22
jeszcze nie jadłam
endzi 29.03.2016 17:50
Musi byc wysmienity!
Madzai 29.03.2016 17:47
Pasztet w każdej postaci mniam :)
Aleksandra/Olcia 29.03.2016 17:38
mniam mniam
sliwka 29.03.2016 17:23
Uwielbiam, pyszny i delikatny;))
anja3107 29.03.2016 16:49
bardzo ładnie i pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat