Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z królika

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 szt.
skoki z królika
podgardle surowe 400 g
słonina 300 g
wątróbka drobiowa 400 g
smalec 2 łyżki
seler 400 g
marchewka 150 g
cebula biała 250 g
bułka 1 duża szt.
jajko 5 szt.
Goździki całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
Owoc jałowca cały Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
estragon 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z królika

Przepis na smakowity i aromatyczny pasztet z królika, wyszukany w starych przepisach Babuni - serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Królika i skoki oczyszczamy, dzielimy na porcje i lekko rumienimy na smalcu. Wieprzowinę (podgardle) również oczyszczamy i ruminimy na smalczyku, a następnie dodajemy ją do królika, podlewamy lekko wodą i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodajemy podsmażoną wątróbkę drobiową, 200 g pokrojonej w kostkę słoniny, pokrojone warzywa oraz przyprawy (pieprz, liście laurowe, goździki, jałowiec) i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy porwaną na kawałki bułkę i studzimy zawartość. Wszystko (oprócz marchewki) mielimy dwa razy w maszynce o drobnym sitku, a następnie dzielimy farsz na 4 części i ucieramy go stopniowo z jajkami. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, estragonem i gałką muszkatołową, a masę przekładamy do form* wysmarowanych smalcem, posypanych bułką tartą i wylożonych pozostałą częśćią słoniny (100 g). Formy przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do garnka z gotująca się wodą, przykrywamy i gotujemy pasztet około 1,5 godziny. Po ugotowaniu pasztet studzimy i schładzamy w lodówce.

* formy napełniamy do maksymalnie 3/4 wysokości

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 30.03.2016 11:22
Podczas gotowania nadają świetnego smaku :)
Anna169Hosz 30.03.2016 08:58
Bardzo lubię pasztet z królika... ciekawy dodatek goździki nigdy nie dodawałam.
joannaa24 29.03.2016 19:44
Bardzo dobry, dobry nie tylko na święta ;)
IZABELA29 29.03.2016 19:08
bardzo fajny
olkaaa 29.03.2016 18:22
jeszcze nie jadłam
endzi
endzi 29.03.2016 17:50
Musi byc wysmienity!
Madzai 29.03.2016 17:47
Pasztet w każdej postaci mniam :)
Aleksandra/Olcia 29.03.2016 17:38
mniam mniam
sliwka 29.03.2016 17:23
Uwielbiam, pyszny i delikatny;))
anja3107 29.03.2016 16:49
bardzo ładnie i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak