Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PASZTET Z KRÓLIKA

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątroba cielęca 15 dag
podgarle wieprzowe 5 dag
boczek wędzony 5 dag
grzyby suszone 1 dag
cebula 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 szt
bułka czerstwa 1 szt
jaja 1-2 szt
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
słonina
smalec

Przepis i sposób przygotowania na: PASZTET Z KRÓLIKA

Jeszcze dodatkowo mięso z królika tzn: przodek i podroby z królika. Włoszczyznę oczyścić i opłukać, cebulę obrać. Mięso opłukać i lekko zrumienić. Mięso, podgardle, włoszczyznę i cebulę oraz opłukane grzyby i liść laurowy zalać w rondlu wodą i dusić powoli pod przykryciem. Pod koniec duszenia osolić. Wątrobę obrać z błony, pokroić w plastry, włożyć do rondla, dodać pół szklanki otrzymanego poprzednio wywaru i dusić pod przykryciem około 10 minut. Obrane z kości mięso, podgardle, wątrobę, boczek i bułkę namoczoną w ostudzonym wywarze i wyciśniętą przepuścić 2 razy przez maszynkę. Do otrzymanej masy dodać całe jajo, przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową i masę dokładnie wyrobić. Formę wysmarować smalcem wyłożyć plasterkami słoniny i napełnić do 3/4 wysokości masą. Szczelnie przykryć i gotować na parze lub piec w średnio nagrzanym piekarniku około godziny. Następnie gdy lekko ostygnie wyłożyć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Podać z sosem majonezowym lub tatarskim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbigniew1975 29.10.2013 17:35
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak