PASZTET Z KRÓLIKA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątroba cielęca

    15 dag
  • podgarle wieprzowe

    5 dag
  • boczek wędzony

    5 dag
  • grzyby suszone

    1 dag
  • cebula

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1 szt
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • jaja

    1-2 szt
  • liść laurowy

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • słonina

  • smalec

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jeszcze dodatkowo mięso z królika tzn: przodek i podroby z królika. Włoszczyznę oczyścić i opłukać, cebulę obrać. Mięso opłukać i lekko zrumienić. Mięso, podgardle, włoszczyznę i cebulę oraz opłukane grzyby i liść laurowy zalać w rondlu wodą i dusić powoli pod przykryciem. Pod koniec duszenia osolić. Wątrobę obrać z błony, pokroić w plastry, włożyć do rondla, dodać pół szklanki otrzymanego poprzednio wywaru i dusić pod przykryciem około 10 minut. Obrane z kości mięso, podgardle, wątrobę, boczek i bułkę namoczoną w ostudzonym wywarze i wyciśniętą przepuścić 2 razy przez maszynkę. Do otrzymanej masy dodać całe jajo, przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową i masę dokładnie wyrobić. Formę wysmarować smalcem wyłożyć plasterkami słoniny i napełnić do 3/4 wysokości masą. Szczelnie przykryć i gotować na parze lub piec w średnio nagrzanym piekarniku około godziny. Następnie gdy lekko ostygnie wyłożyć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Podać z sosem majonezowym lub tatarskim.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
zbigniew1975 29.10.2013 17:35
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat