Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny wegetariański przepis z kaszy jaglanej i warzyw. Doskonale nadaje się zarówno do kanapek, jak i samodzielna przekąska! Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

Masa na pasztet

kasza jaglana 15 dag
seler 1 mała sztuka
marchewka 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 2 średnie sztuki
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 sztuki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Natka pietruszki suszona Prymat 2 łyżeczki

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
olej odrobina

Porada

Pasztet możemy upiec w foremce 1000 ml, wtedy nie musimy używać kokilek.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.

Kroki postępowania

1
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i osączmy na gęstym sicie. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorąca wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Kaszę studzimy.
Krok 1 - Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw. foto
2
Warzywa obieramy, myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 2 - Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw. foto
3
Warzywa i kaszę przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, zioła prowansalskie, natkę pietruszki, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i białym pieprzem.
Krok 3 - Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw. foto
4
Foremki ( foremka aluminiowa o pojemności 900 ml i 2 kokilki ) za pomocą pędzelka smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy masę na pasztet lekko ubijając. Foremki z masą na pasztet układamy na blaszce do pieczenia.
Krok 4 - Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw. foto
5
Następnie pasztet pieczemy około 40 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet studzimy i podajemy.
Krok 5 - Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.05.2016 07:57
Dziękuję i zapewniam, że jest pyszny:)
Monika-twin 28.05.2016 13:46
Musi byc pyszny.
mikrusiak 28.05.2016 13:45
super domowa robota :)
Ada-Gaba 28.05.2016 10:12
ciekawa propozycja
Grazyna0211 28.05.2016 09:40
zapowiada się smacznie
Babeczka35 28.05.2016 07:53
Dziękuję:)
misia53 27.05.2016 23:00
pasztecik jak się patrzy
Renata9 27.05.2016 22:18
Bardzo smaczny pasztet
Skotka 27.05.2016 21:53
Świetny pasztet:)
Benita 27.05.2016 21:30
uwielbiam taki pasztet
Damiano
Damiano 27.05.2016 21:28
smaczny pasztet
ilka01 27.05.2016 21:07
pyszności :)
IKrakowianka 27.05.2016 20:56
rewelacyjny pomysł
Babeczka35 27.05.2016 20:28
Dziękuję i polecam:)
cukiereczek 27.05.2016 20:20
rewelacyjny domowy pasztet
KORAL 27.05.2016 19:38
Świetny.....
Wiktoria29 27.05.2016 19:21
lubię taki pasztet
AZgotuj 27.05.2016 18:39
Na pewno upiekę:)
gusia1000 27.05.2016 18:36
Zdrowy, swojski pasztet.
Bernadeta1 27.05.2016 18:31
na pewno smaczny pasztet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak