Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa na pasztet

  • kasza jaglana

    15 dag
  • seler

    1 mała sztuka
  • marchewka

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebula

    2 średnie sztuki
  • jajko

    2 sztuki
  • bułka tarta

    3 sztuki
  • sól do smaku

  • pieprz biały mielony

    do smaku
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki suszona

    2 łyżeczki

Dodatkowo

  • bułka tarta

    1 łyżka
  • olej

    odrobina
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw. foto
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i osączmy na gęstym sicie. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorąca wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Kaszę studzimy.
Krok 2 - Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw. foto
Warzywa obieramy, myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3 - Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw. foto
Warzywa i kaszę przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, zioła prowansalskie, natkę pietruszki, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i białym pieprzem.
Krok 4 - Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw. foto
Foremki ( foremka aluminiowa o pojemności 900 ml i 2 kokilki ) za pomocą pędzelka smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy masę na pasztet lekko ubijając. Foremki z masą na pasztet układamy na blaszce do pieczenia.
Krok 5 - Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw. foto
Następnie pasztet pieczemy około 40 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet studzimy i podajemy.
Pasztet możemy upiec w foremce 1000 ml, wtedy nie musimy używać kokilek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

29.05.2016 07:57
Dziękuję i zapewniam, że jest pyszny:)

Monika-twin

28.05.2016 13:46
Musi byc pyszny.

mikrusiak

28.05.2016 13:45
super domowa robota :)

Ada-Gaba

28.05.2016 10:12
ciekawa propozycja

Grazyna0211

28.05.2016 09:40
zapowiada się smacznie

Babeczka35

28.05.2016 07:53
Dziękuję:)

misia53

27.05.2016 23:00
pasztecik jak się patrzy

Renata9

27.05.2016 22:18
Bardzo smaczny pasztet

Skotka

27.05.2016 21:53
Świetny pasztet:)

Benita

27.05.2016 21:30
uwielbiam taki pasztet

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat