Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    50 dag
  • kasza gryczana

    1 szklanka
  • cebula

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • koperek

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek foto
Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy pieczarki i na małym ogniu, często mieszając, podgrzewamy tak by puściły sok. Dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy do miękkości. Następnie pieczarki doprawiamy solą i pieprzem i smażymy bez przykrycia do czasu aż sok odparuje.
Krok 2 - Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek foto
Kaszę zalewamy wodą /1 szklankę suchej kaszy zalewamy 2 szklankami wody/, solimy i gotujemy do miękkości - ok. 15 min. do czasu aż wchłonie całą wodę. Odstawiamy by lekko przestygła. Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Kaszę, pieczarki, zieleninę doprawiamy do smaku paprykami, solą i pieprzem.
Krok 3 - Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek foto
Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajko i drobno pokrojoną żółtą paprykę /możemy ją również dodać wcześniej i zblendować ale ja lubię jak w pasztecie jest coś kolorowego i lekko chrupiącego/.
Krok 4 - Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek foto
Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej małej keksówki. Wierzch oprószamy bułką tartą.
Krok 5 - Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek foto
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 60 min.
Krok 6 - Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek foto
Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek doskonale pasuje jako dodatek do potraw mięsnych i gęstych sosów np. grzybowego.
Do pasztetu użyłam kaszy gryczanej i kaszy gryczanej prażonej, która nadaje charakterystycznego ostrzejszego smaku pasztetowi. Jeśli wolimy łagodniejsze smaki wykorzystajmy kaszę gryczaną nieprażoną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 13.05.2016 14:49
ciekawy przepis
mysza75 27.04.2016 10:26
bardzo fajny i zdrowy pasztet
mirosława4 27.04.2016 09:10
fajny przepis wart wypróbowania
Mniam 27.04.2016 08:59
Ciekawa jestem jak smakuje.
dodi 27.04.2016 08:52
bardzo ciekawy przepis
halina17 26.04.2016 22:51
Dobry przepis :)
ilka01 26.04.2016 21:58
dobry pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat