Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 50 dag
kasza gryczana 1 szklanka
cebula 1 szt
papryka żółta 1 szt
jajko 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
koperek 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
tłuszcz do formy

Porada

Do pasztetu użyłam kaszy gryczanej i kaszy gryczanej prażonej, która nadaje charakterystycznego ostrzejszego smaku pasztetowi. Jeśli wolimy łagodniejsze smaki wykorzystajmy kaszę gryczaną nieprażoną.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek

Kroki postępowania

1
Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy pieczarki i na małym ogniu, często mieszając, podgrzewamy tak by puściły sok. Dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy do miękkości. Następnie pieczarki doprawiamy solą i pieprzem i smażymy bez przykrycia do czasu aż sok odparuje.
Krok 1 - Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek foto
2
Kaszę zalewamy wodą /1 szklankę suchej kaszy zalewamy 2 szklankami wody/, solimy i gotujemy do miękkości - ok. 15 min. do czasu aż wchłonie całą wodę. Odstawiamy by lekko przestygła. Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Kaszę, pieczarki, zieleninę doprawiamy do smaku paprykami, solą i pieprzem.
Krok 2 - Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek foto
3
Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajko i drobno pokrojoną żółtą paprykę /możemy ją również dodać wcześniej i zblendować ale ja lubię jak w pasztecie jest coś kolorowego i lekko chrupiącego/.
Krok 3 - Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek foto
4
Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej małej keksówki. Wierzch oprószamy bułką tartą.
Krok 4 - Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek foto
5
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 60 min.
Krok 5 - Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek foto
6
Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek doskonale pasuje jako dodatek do potraw mięsnych i gęstych sosów np. grzybowego.
Krok 6 - Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 13.05.2016 14:49
ciekawy przepis
mysza75 27.04.2016 10:26
bardzo fajny i zdrowy pasztet
mirosława4 27.04.2016 09:10
fajny przepis wart wypróbowania
Mniam 27.04.2016 08:59
Ciekawa jestem jak smakuje.
dodi 27.04.2016 08:52
bardzo ciekawy przepis
halina17 26.04.2016 22:51
Dobry przepis :)
ilka01 26.04.2016 21:58
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak