Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z jelenia

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pasztet z jelenia to sprawdzony przepis na wykorzystanie dziczyzny. Pasztet jest delikatny, aromatyczny i pyszny. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

Składniki

dziczyzna 1 kg
boczek wędzony 1/2 kg
słonina wędzona 200 g
łopatka bez kości 400 g
marchew 200 g
pietruszka 1
seler 1
por (biała część) 1
cebule 2
Liść laurowy suszony Prymat 4
Ziele angielskie całe Prymat kilka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka
sól

Przyprawy do masy mięsnej

Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 łyżki
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo do masy

jajko 5

Porada

W przepisie użyłem mięso z jelenia oraz zmielony owoc jałowca.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z jelenia

  • pomysł na wykorzystanie mięsa z jelenia
  • przepis na tradycyjny pasztet
  • idealny do kanapek lub na przyjęcia 

Pasztet z jelenia, to mój sposób na wykorzystanie dziczyzny w kuchni. Ten pasztet doskonale smakuje z domowym chlebem na zakwasie, lub sam podany np. z chrzanem. 

Mięso z jelenia, boczek, słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni.

Warzywa obieramy, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte), gotujemy około dwóch godzin, po czym zestawiamy z palnika i studzimy.


Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach.


Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy, dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion, w którym gotowało się mięso (po troszkę, masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium).


Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze 180°C. Po 90 minutach piekarnik wyłączamy i studzimy.

Jeśli chcecie oczarować gości na przyjęciu, koniecznie przygotujcie ten pasztet z jelenia. Doskonale sprawdzi się na deskę z przekąskami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 14.10.2014 06:24
bardzo smaczny
ggosienka68 13.10.2014 17:27
nigdy nie jadłam , ale wygląda pysznie :)
Zdzisław 13.10.2014 17:12
dla mnie smaczne danie podano
Mama niejadka 13.10.2014 17:06
Super przepis
molanka 13.10.2014 16:02
oryginalny pomysł
Malinka 13.10.2014 14:43
Dla mnie bomba!
mirosława4 13.10.2014 11:32
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak