Pasztet z jelenia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • dziczyzna

    1 kg
  • boczek wędzony

    1/2 kg
  • słonina wędzona

    200 g
  • łopatka bez kości

    400 g
  • marchew

    200 g
  • pietruszka

    1
  • seler

    1
  • por (biała część)

    1
  • cebule

    2
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    kilka
  • sól

Przyprawy do masy mięsnej

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    2 łyżki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    2 łyżki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    4 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka

Dodatkowo do masy

  • jajka

    5
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy.
Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach.
Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium).
Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze 180°C. Po 90 minutach piekarnik wyłączamy i studzimy.
R'n'G Kitchen
W przepisie użyłem mięso jelenia oraz zmielony owoc jałowca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof15 14.10.2014 06:24
bardzo smaczny
ggosienka68 13.10.2014 17:27
nigdy nie jadłam , ale wygląda pysznie :)
Zdzisław 13.10.2014 17:12
dla mnie smaczne danie podano
Mama niejadka 13.10.2014 17:06
Super przepis
molanka 13.10.2014 16:02
oryginalny pomysł
Malinka 13.10.2014 14:43
Dla mnie bomba!
mirosława4 13.10.2014 11:32
bardzo dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat