Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z indyka z żurawiną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z indyka 80 dkg
pierś z indyka 20 dkg
wątróbka drobiowa 30 dkg
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1/4 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
jajko 2 sztuki
chleb tostowy 2 kanapki
Ziele angielskie całe Prymat 5 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
żurawina suszona 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z indyka z żurawiną

Mięso umyć, włożyć do garnka. Dodać obraną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, gotować na małym płomieniu około półtorej godziny.
Mięso i jarzyny wyjąć z garnka, odłożyć żeby przestygło. Do wywaru włożyć oczyszczoną wątróbkę, zagotować i zmniejszyć płomień pod garnkiem . Gotować 10 minut. Chleb tostowy zalać zimnym mlekiem, odstawić.
Wszystko skręcić, dwukrotnie przez maszynkę, na drobnym sicie. Doprawić sola, pieprzem, gałką muszkatołową, Wymieszać. Dodać żółtka jaj, żurawinę , ubite na sztywno białka . dokładnie wymieszać.
Wyłożyć formę do keksa , papierem do pieczenia. Przełożyć masę delikatnie ubijając. Piec w temperaturze 180 stopni około 90 minut. Podawać na zimno . SMACZNEGO!!!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 24.01.2017 09:49
smaczny pasztet
sezamek 23.01.2017 22:43
Musi być smaczny :)
Edith85 23.01.2017 20:36
Uwielbiam takie pasztety
2milutka 23.01.2017 18:18
Pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak