Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z indyka z suszonymi pomidorami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z indyka 1300 gram
boczek surowy 400 gram
cebula 1 szt
szpinak świeży 50 gram
oliwa 1 łyżka
bułka czerstwa 2 małe szt
mleko 1 szklanka
jajko 3 szt
suszone pomidory z ziołami Smak 5-6 dużych kawałków
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 czubata łyżka
sól
pieprz
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat kilka szt

Porada

Z podanych składników wychodzą dwie blaszki pasztetu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z indyka z suszonymi pomidorami

Mięso ugotować do miękkości z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela.
Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojony szpinak, dusić 1 minutę.
Bułki namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć.
Mięso zmielić w maszynce razem z bułkami oraz cebulą i szpinakiem. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do masy. Dodać również przyprawy. Wymieszać wszystko i przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec pasztet przez 50 minut w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak