Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z grzybów leśnych i pieczarek

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 1 kg
pieczarki 1/2 kg
seler korzeniowy 1 mały
marchewka 1 średnia
cebula biała 1 duża
cebula czerwona 1 duża
czosnek 3-4 ząbki
jajko 5 szt.
masło 200 g
smalec 1/3 kostki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2/3 szkl.
kasza manna 1/2 szkl.
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
Kminek mielony Prymat płaska łyżeczka
kolendra mielona płaska łyżeczka
kozieradka mielona do smaku
wywar z warzyw

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z grzybów leśnych i pieczarek

Seler i marchewkę obrać, ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości wody - zachować wywar.

Grzyby leśne oczyścić i opłukać - odsączyć w wirówce do sałaty i pokroić w paski. Pieczarki obrać i utrzeć na grubej tarce.
Cebulę białą i czerwoną obrać, posiekać i lekko zrumienić na stopionym smalcu, dodać utarte pieczarki, przesmażyć, dołożyć pokrojone grzyby leśne oraz pokrojone zimne masło i dusić 20 minut, podlewając wywarem z warzyw - dosypać kaszę mannę i mieszać, aż wchłonie płyn - doprawić do smaku, ostudzić i zmielić maszynką do mięsa lub malakserem.

Ugotowane warzywa utrzeć na grubej tarce lub zmiksować razem z grzybami.

Bułkę tartą zalać taką ilością wywaru warzywnego, aby po nasiąknięciu była wilgotna i dobrze spęczniała, ale nie powinien wypływać z niej płyn. Połączyć ją z rozdrobnioną masą grzybową i świeżo wyciśniętym czosnkiem. Do masy dodać jajka, przyprawy i starannie wyrobić.

Gotową masę pasztetową przełożyć do formy posmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą - wierzch wyrównać i również posypać bułką tartą.
Zapiekać 45-60 minut w temp. 170-180*C.

Masę grzybową można wzbogacić posiekaną zieleniną, mielonym jałowcem, paseczkami papryki, etc.

Pasztet najsmaczniejszy jest na drugi dzień po upieczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.09.2013 12:40
powiem Wam, ze był smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno :) na pewno jeszcze nie raz go powtórzę z wykorzystaniem różnych grzybków :)
Ania321 20.09.2013 21:15
taki pasztet musi być pyszny :)
magdziorka6 20.09.2013 18:06
pyszny domowy
gosia561 20.09.2013 18:00
przepyszny paszport
Megg 20.09.2013 17:22
rewelacyjny pasztecik
noninka77 20.09.2013 17:18
uwielbiam domowe pasztety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak