Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 250 gram
siemię lniane 3 łyżki (mielone)
cebula 2 sztuka
czosnek 2 ząbek
suszone pomidory 5 sztuka
natka pietruszki 2 łyżka
olej 100 ml
Majeranek suszony Prymat 1,5 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz 0,5 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów

Fasolę moczyć przez 12 godzin. Po tym czasie ugotować ją do miękkości.

Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze kilka sekund.

Ugotowaną zimną fasolkę zmielić razem z suszonymi pomidorami, wymieszać z siemieniem, pietruszką, olejem i przyprawami, jeśli trzeba to doprawić do smaku.

Masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'.

Piec ok. 40 minut do godziny ( do suchego patyczka )

Ostudzony pasztet odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 17.07.2016 21:40
Supet zdjecie
dollce 19.02.2016 20:15
Fajna propozycja
Wiktoria29 19.06.2014 09:12
ciekawy pomysł
Edith85 18.06.2014 21:59
uwielbiam takie pasztety :)
Monika-twin 18.06.2014 20:37
Musi byc smaczna ta potrawa.oryginalna.
kasienka23 18.06.2014 17:45
smaczny pasztecik!
Zdzisław 18.06.2014 17:04
dla mnie smaczna potrawa na talerzu
Jadwiga/Jaga85 18.06.2014 16:24
zdrowy i smaczny!!!
caralajna 18.06.2014 14:17
bardzo fajny pasztet, chętnie skorzystam z pomysłu
Anna133 18.06.2014 14:07
piękne foto i smaczna potrawa
wwwiolka 18.06.2014 13:44
Bardzo fajny przepis.
Pyszota 18.06.2014 13:32
super pasztet
Sroczka 18.06.2014 13:00
Ależ pysznie wygląda.
Adam/ZUB3R 18.06.2014 12:38
wygląda smacznie
APM 18.06.2014 12:04
Zachęcam do zrobienia :-) Najlepiej smakuje na grzankach, można tez użyć fasoli z puszki.
Magula 18.06.2014 11:22
Nie jadłam takiego, ciekawa jestem smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak