Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z dorsza, kalafiora i cukinii

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Lekki dietetyczny pasztet z rybą i warzywami. Dla osób na diecie i nie tylko. Szybki, prosty do zrobienia. Bardzo dobry dla dzieci, i nie tylko. Od cukinii należy odcisnąć dobrze wodę po jej starciu.

Składniki:

Składniki:

filet z dorsza 25 dag
cukinia 1 sztuka
kalafior 0.5 sztuki
marchewka 1 sztuka
bułka 1 sztuka
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
koperek świeży 6 gałązek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z dorsza, kalafiora i cukinii

Kalafior dzielę na różyczki duże i gotuję al dente. Cukinię ścieram na tarce jarzynowej. Przekładam do miski, posypuję solą i odstawiam na 15 minut. Przekładam na sitko i odciskam sok z cukinii. Do miski przekładam pokrojonego dorsza, dodaję 2/3 kalafiora zimnego i miksuję blenderem. Dodaję marchewkę startą na tarce drobne oczka, dodaję cukinię, jajko. Bułkę namaczam w mleku, odciskam z jego nadmiaru i dodaję do ryby. Doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb, dodaję koper pokrojony. Foremkę aluminiową smaruję masłem, posypuję bułka tartą. Wykładam 1/3 farszu, układam różyczki kalafiora i resztę farszu rybnego. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika temperatury 180 stopni góra-dół na godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak