Pasztet z cukinii i pieczarek.

Pasztet z cukinii i pieczarek.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • cukinia

    4 szklanki
  • pieczarki

    40 dag
  • jajka

    5 sztuk
  • bułka tarta

    półtorej szklanki
  • ser żółty

    20 dag
  • cebula

    2 średnie sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • marchewka

    3 średnie sztuki
  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

    do smaku
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    pół łyżeczki
  • koperek suszony

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • olej

    około 2-3 łyżki
  • bułka tarta

    około 2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Cukinię myjemy,obieramy,usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie odmierzamy 4 szklanki i odciskamy z nadmiaru soku.
2.Marchewki myjemy,osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Cebulę i czosnek obieramy,następnie drobno kroimy.Pieczarki obieramy,płuczemy,dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie półplasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy,dodajemy pieczarki i marchewkę,smażymy przez kilka minut cały czas mieszając.Warzywa powinny trochę zmięknąć.Studzimy.
4. Odciśniętą cukinię przekładamy do miski,wbijamy jajka,dodajemy bułkę tartą,przesmażone i ostudzone warzywa z pieczarkami,koperek,zioła prowansalskie,paprykę w proszku,ser żółty ,dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Foremki aluminiowe smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą.Do tak przygotowanych foremek przekładamy masę warzywną,lekko ubijamy.Pasztet z wierzchu smarujemy olejem.
6.Pasztet pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Do upieczenia użyłam dwóch foremek aluminiowych o pojemności 1 litr każda . Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Pasztet możemy podać na ciepło lub na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

01.05.2017 07:56
Dziękuję:)

Klausia

17.07.2016 21:15
Podoba mi się.

Babeczka35

16.08.2015 07:42
Dziękuję i polecam wypróbować:)

Wiktoria29

15.08.2015 21:04
bardzo lubię pasztety warzywne, dzisiaj też robiłam ,ale z cieciorki i pieczarek

gusia1000

15.08.2015 20:35
Na pewno dobry pasztet.

Aannkaa82

15.08.2015 20:24
pomysłowe :)

Skotka

15.08.2015 19:12
Bardzo fajny pomysł:)

Babeczka35

15.08.2015 18:45
Dziękuję:)

ilka01

15.08.2015 18:22
super pkmysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat