Pasztet z ciecierzycy i warzyw

Pasztet z ciecierzycy i warzyw

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Taki pasztet jest bardzo smaczny i bardzo sycący. Bardzo lubię do świeżego pieczywa. Idealny na śniadanie. Polecam spróbować. Zapraszam:)

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa na pasztet:

  • ciecierzyca

    25 dag
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • cebula

    1 niewielka sztuka
  • seler korzeniowy

    kawałek (około 20) dag
  • jajko

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie ją odcedzamy.

2. Warzywa obieramy i myjemy, następnie razem z ciecierzycą gotujemy do miękkości. Ugotowane dokładnie odcedzamy i studzimy.

3. Warzywa razem z ciecierzycą miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Ja miksowałam blenderem, ale polecam maszynkę ponieważ blender szybko mi się zapychał i pozostało mi kilka niezmielonych ziaren ciecierzycy.

4. Do masy wbijamy jajka, dodajemy olej, natkę pietruszki i zioła prowansalskie, całość dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Dwie małe lub jedną większą foremkę aluminiową smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy masę na pasztet lekko ją ubijając.

6. Pasztet pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczony pasztet studzimy, kroimy w plasterki i podajemy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 09.03.2017 21:49
Dziękuję:)
Janina 09.03.2017 20:00
Fajny przepis;))
Bernadeta1 09.03.2017 17:33
na pewno pysznie smakuje
Aleksandra/Olcia 09.03.2017 17:20
wygląda smakowicie
jagoda5913 09.03.2017 12:42
lubię takie paszteciki
jan_mag 09.03.2017 09:44
pyszności :)
Babeczka35 08.03.2017 21:52
Dziękuję:)
tomek18 08.03.2017 21:30
uwielbiam ciecierzyce i domowe pasztety :)
Wiktoria29 08.03.2017 20:42
bardzo lubię takie pasztety
Bożena Matuszczyk 08.03.2017 20:25
Pyszny i kuszący pasztecik;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat