Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 szkl
  • soczewica czerwona

    1 szkl
  • jajko

    3 małe
  • olej

    3-4 łyżki
  • cebule

    2
  • czosnek

    3 ząbki
  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • kurkuma

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • pieprz

  • słonecznik łuskany

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej foto
Ciecierzyce zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia.
Rano zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
Ostudzoną ciecierzycę mielimy w maszynce.
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok 10 - 15 min.
Ugotowaną soczewicę dodajemy do zmielonej ciecierzycy.
Krok 2 - Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej foto
Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, odstawiamy do przestudzenia.
Krok 3 - Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej foto
Następnie cebulę mielimy w maszynce, dodajemy jajka i przyprawy.
Krok 4 - Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej foto
Wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej foto
Z wierzchu posypujemy łuskanym słonecznikiem i posypujemy ostrą mieloną papryką.
Krok 6 - Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej foto
Pieczemy w temp 180 st ok 1 godzinę. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 10.07.2014 14:07
dziś właśnie też zrobiłam
ben-ka 10.07.2014 12:58
Wspaniały jarski pasztecik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat