Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 1 szkl
soczewica czerwona 1 szkl
jajko 3 małe
olej 3-4 łyżki
cebule 2
czosnek 3 ząbki
Papryka ostra mielona Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
kurkuma
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
pieprz
słonecznik łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej

Kroki postępowania

1
Ciecierzyce zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia.
Rano zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
Ostudzoną ciecierzycę mielimy w maszynce.
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok 10 - 15 min.
Ugotowaną soczewicę dodajemy do zmielonej ciecierzycy.
Krok 1 - Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej foto
2
Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2 - Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej foto
3
Następnie cebulę mielimy w maszynce, dodajemy jajka i przyprawy.
Krok 3 - Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej foto
4
Wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej foto
5
Z wierzchu posypujemy łuskanym słonecznikiem i posypujemy ostrą mieloną papryką.
Krok 5 - Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej foto
6
Pieczemy w temp 180 st ok 1 godzinę. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 6 - Pasztet z ciecierzycy i soczewicy czerwonej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 10.07.2014 14:07
dziś właśnie też zrobiłam
ben-ka 10.07.2014 12:58
Wspaniały jarski pasztecik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak