Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 200 gram
soczewica czerwona 200 gram
marchewki 2 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
seler 1/2 szt.
koncentrat pomidorowy 100 gram
jajko 2 szt.
rozmaryn 1/2 łyżeczki
majranek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
ziele angielskie 4 szt.
czosnek 4 ząbki
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę moczymy przez noc, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - odcedzamy. Oddzielnie razem z liściem laurowym, solą i zielem angielskim gotujemy soczewicę przez 10-15 min.
Krok 1 - Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy foto
2
Cebulę drobno kroimy, warzywa trzemy na dużych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy starte warzywa i dusimy do miękkości.
Krok 2 - Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy foto
3
Ciecierzycę, soczewicę i warzywa mielimy, dodajemy rozdrobniony czosnek, przyprawy, jajka i koncentrat. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3 - Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy foto
4
Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek. Pieczemy (w zależności od grubości) od 45 do 60min., w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 4 - Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy foto
5
Studzimy i smacznego!
Krok 5 - Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.03.2014 11:40
ciekawy pomysł :)
Iwona32 25.01.2014 21:13
bardzo dobre
norweska20 18.01.2014 09:58
smacznie wygląda
IwonaKa 13.01.2014 10:43
takiego pasztetu jeszcze nie jadłam,na pewno smaczny
marzencia2007 09.01.2014 11:00
musi być pyszny ten pasztecik
gusia1000 23.12.2013 13:28
Na pewno jest dobry.
okrysia 20.12.2013 07:56
SMACZNE TO!
Rafał10 16.12.2013 17:12
No to będę musiała wypróbować Twój pasztecik... na liście zakupów zapisuję soczewicę :) I czekam na przepis gołąbków!
Monika-twin 15.12.2013 14:01
Fajny pomysl
olkaaa 15.12.2013 08:46
jeszcze nie jadłam
Monika-twin 14.12.2013 22:57
Nie jadlam jeszcze takiej
bhb8 14.12.2013 19:34
Z chęcią bym spróbowała :)
Romanowka 14.12.2013 19:04
Jest upieczony i jest już jedzony
SmacznaPyza 14.12.2013 18:47
czy na ostatnim zdjęciu na pewno jest upieczony pasztet ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak