Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    200 gram
  • soczewica czerwona

    200 gram
  • marchewki

    2 szt.
  • korzeń pietruszki

    1 szt.
  • seler

    1/2 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    100 gram
  • jajko

    2 szt.
  • rozmaryn

    1/2 łyżeczki
  • majranek

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
  • ziele angielskie

    4 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy foto
Ciecierzycę moczymy przez noc, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - odcedzamy. Oddzielnie razem z liściem laurowym, solą i zielem angielskim gotujemy soczewicę przez 10-15 min.
Krok 2 - Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy foto
Cebulę drobno kroimy, warzywa trzemy na dużych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy starte warzywa i dusimy do miękkości.
Krok 3 - Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy foto
Ciecierzycę, soczewicę i warzywa mielimy, dodajemy rozdrobniony czosnek, przyprawy, jajka i koncentrat. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4 - Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy foto
Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek. Pieczemy (w zależności od grubości) od 45 do 60min., w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 5 - Pasztet z ciecierzycy i czerwonej soczewicy foto
Studzimy i smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 04.03.2014 11:40
ciekawy pomysł :)
Iwona32 25.01.2014 21:13
bardzo dobre
norweska20 18.01.2014 09:58
smacznie wygląda
IwonaKa 13.01.2014 10:43
takiego pasztetu jeszcze nie jadłam,na pewno smaczny
marzencia2007 09.01.2014 11:00
musi być pyszny ten pasztecik
gusia1000 23.12.2013 13:28
Na pewno jest dobry.
okrysia 20.12.2013 07:56
SMACZNE TO!
Rafał10 16.12.2013 17:12
No to będę musiała wypróbować Twój pasztecik... na liście zakupów zapisuję soczewicę :) I czekam na przepis gołąbków!
Monika-twin 15.12.2013 14:01
Fajny pomysl
olkaaa 15.12.2013 08:46
jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat