Pasztet z ciecierzycy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 szklanka
  • słonecznik łuskany

    5 dag
  • cebula

    1
  • por (biała część)

    1
  • marchewka

    2
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • jajko

    3
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować wcześniej namoczoną ciecierzycę. Cebulę i pora obrać, pokroić w plastry. Zetrzeć marchewkę na tarce na małych oczkach. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i pora. Dodać startą marchewkę. Dodać paprykę mieloną, curry i kolendrę. Dokładnie wymieszać. Wlać pół szklanki wody. Wymieszać i smażyć kilka minut. Zestawić z ognia. Słonecznik podprażyć. Zblendować masę warzywną, ciecierzycę, słonecznik i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Piec w naczyniu żaroodpornym godzinę w temp. 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 05.04.2015 10:01
smaczny pasztecik
paulette17 04.04.2015 20:03
Robię bardzo podobny :)
Magula 04.04.2015 15:06
ciekawa propozycja
Betina#45 04.04.2015 13:16
nie ma to jak domowy pasztet ! z ciecierzycy na pewno pyszny ;)
Krzysztof15 04.04.2015 10:38
pyszny pasztecik
Motorek 04.04.2015 08:14
super pasztecik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat