Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z ciecierzycy
Cebulę obrać, rozdrobnić i podsmażyć na maśle z łyżeczką cukru. Dodać rozgnieciony czosnek i wszystkie przyprawy. Chwilę smażyć na małym ogniu.
Ugotowaną ciecierzycę wsypać do rozdrabniacza. Dodać cebulę i około pół szklanki wywaru od jej gotowania. Dokładnie rozdrobnić.
Dodać jajka i połączyć w jednolitą masę. Można dodać kapary lub marynowaną nasturcję.
Przygotować formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ja użyłam keksowej o długości 18-20cm. Masę z cieciorki przełożyć do formy.
Piec około 30 minut w 170 stopniach.
Po wystygnięciu można odwinąć z papieru i kroić.
Świetnie smakuje z karmelizowaną czerwoną cebulą i pietruszką.
Smacznego.