Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z borowików

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bulion grzybowy 1 kostka
śmietana gęsta 200 ml
masło 10 dkg
cebula 2 szt
bułki 3 szt
jajko 5 szt
mąka razowa 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
miód pitny 25 ml
sól
pieprz
borowiki 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z borowików

Umyte grzyby zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na noc aby namokły,jeżeli są pokrojone w plastry wystarczy je moczyć przez godzinę.Następnie je gotujemy wykładamy łyżką cedzakową a do wywaru dodajemy kostkę bulionową mieszamy i moczymy w nim bułki.Na dwóch łyżkach masła smażymy drobno pokrojone cebule,dodajemy drobno pokrojone grzyby,resztę masła i odciśnięte bułki,mieszamy i chwilę smażymy razem,następnie dodajemy mąkę surowe żółtka śmietanę,majeranek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem,mieszamy z miodem pitnym i pianą ubitą z białek.Przekładamy do formy przykrywamy kawałkiem folii wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak