Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet wieprzowy z żurawiną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 1,5 kg,
boczek surowy 1 kg,
bułka namoczona w mleku 1 szt,
wątróbka drobiowa 300 g,
marchewka 1 -2 szt,
seler korzeniowy kawałek
cebula 2 szt,
jajko 2 szt,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
Imbir mielony Prymat szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki,
Tymianek suszony Prymat 1/3 łyżeczki,
żurawina suszona 1/2 szklanki,
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania formy,
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wieprzowy z żurawiną

Mięso wieprzowe oraz boczek świeży umyć,włożyć do garnka zalać zimną wodą,dodając cebule,marchewkę i kawałek selera,doprawić solą,
Gotować do miekkości,
Żurawinę namoczyć w wodzie około 15 minut po czym dobrze odsączyć,
Oczyszczoną i opłukaną wątróbkę drobiową zalać gotowaną wodą na 15 minut,
po tym czasie wodę odlać a wątróbkę osuszyć na sicie,
Ugotowane i przestudzone mięso razem z warzywami i wątróbką zemleć w maszynce dwukrotnie dodając namoczoną lecz odciśnięta bułkę,dodać surowe jajka,
całość dokładnie wymieszać doprawiając solą,gałką muszkatołową, pieprzem,imbirem,tymiankiem dodać odsączoną żurawinę,
Mase mięsną ponownie wymieszać i przełożyć do formy keksowej wysmarowanej i wysypanej tartą bułką.
Na wierz nałożyć suszonej żurawiny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 25.03.2017 23:52
Dziękuje Justyna;)
gusia1000 24.03.2017 18:33
Dobry pasztet.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak