Pasztet wieprzowy gotowany Zewy

Pasztet wieprzowy gotowany Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne

  • karkówka

    500 g
  • boczek surowy

    500 g
  • wątróbka

    300 g wieprzowa
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • czubrica czerwona

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżka
  • cebula

    1 szt duża
  • czosnek

    3 ząbek
  • masło

    150 g
  • wywar mięsny

    1,5 szk

Do gotowania

  • woda

    4 l
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • ziele angielskie

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pasztet wieprzowy gotowany Zewy

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet wieprzowy gotowany Zewy foto

Karkówkę i boczek ugotować w jednym garnku z połową wody i liściem oraz zielem i odrobiną soli.
Wątróbkę ugotować w drugim garnku z resztą wody.
Na patelni roztopić masło, wrzucić obrana i umytą cebulę oraz czosnek pokrojone na kawałki.
Ugotowane mięsa przełożyć do wysokiego naczynia, dodać przyprawy i wlać około 1,5 szk wywaru ale z gotowania mięsa ( nie wątróbki ), ponadto dodać podsmażone składniki razem z masłem.
Krok 2 - Pasztet wieprzowy gotowany Zewy foto
Wszystko dokładnie zmiksować używając blendera.
Krok 3 - Pasztet wieprzowy gotowany Zewy foto
W miarę potrzeby doprawić i gotową masą napełnić przygotowane słoiki.
Zakręcić zakrętkami i wstawić do garnka wyłożonym na dnie ściereczką.
Do garnka nalać wodę do 3/4 wysokości i pasteryzować od zagotowania 30 minut.
Krok 4 - Pasztet wieprzowy gotowany Zewy foto
Słoiki z pasztetem wyjąć z garnka, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Ela15 01.02.2016 06:47
apetycznie wygląda
mariuszek8 16.09.2015 21:01
bardzo fajny sposób
Agnieszka-87-25 24.08.2015 14:49
wspaniałość
Gracer 24.08.2015 14:20
dobry przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat