Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet wieprzowy gotowany Zewy

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki główne

karkówka 500 g
boczek surowy 500 g
wątróbka 300 g wieprzowa
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
czubrica czerwona 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżka
cebula 1 szt duża
czosnek 3 ząbek
masło 150 g
wywar mięsny 1,5 szk

Do gotowania

woda 4 l
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wieprzowy gotowany Zewy

Kroki postępowania

1

Karkówkę i boczek ugotować w jednym garnku z połową wody i liściem oraz zielem i odrobiną soli.
Wątróbkę ugotować w drugim garnku z resztą wody.
Na patelni roztopić masło, wrzucić obrana i umytą cebulę oraz czosnek pokrojone na kawałki.
Ugotowane mięsa przełożyć do wysokiego naczynia, dodać przyprawy i wlać około 1,5 szk wywaru ale z gotowania mięsa ( nie wątróbki ), ponadto dodać podsmażone składniki razem z masłem.
Krok 1 - Pasztet wieprzowy gotowany Zewy foto
2
Wszystko dokładnie zmiksować używając blendera.
Krok 2 - Pasztet wieprzowy gotowany Zewy foto
3
W miarę potrzeby doprawić i gotową masą napełnić przygotowane słoiki.
Zakręcić zakrętkami i wstawić do garnka wyłożonym na dnie ściereczką.
Do garnka nalać wodę do 3/4 wysokości i pasteryzować od zagotowania 30 minut.
Krok 3 - Pasztet wieprzowy gotowany Zewy foto
4
Słoiki z pasztetem wyjąć z garnka, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Krok 4 - Pasztet wieprzowy gotowany Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 01.02.2016 06:47
apetycznie wygląda
mariuszek8 16.09.2015 21:01
bardzo fajny sposób
Agnieszka-87-25 24.08.2015 14:49
wspaniałość
Gracer 24.08.2015 14:20
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak