Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet wieprzowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 400 g
cebula czerwona 2 szt
kasza jaglana pol szklanki
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 lyzki
cząber pol lyzeczki
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 8 ziaren
Majeranek suszony Prymat 1 lyzeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat pol lyzeczki
Goździki całe Prymat 2 szt
Tymianek suszony Prymat pol lyzeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wieprzowy

Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem 2 liści laurowych i 6 ziaren ziela angielskiego.
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju z zielem angielskim, lisciami laurowymi, goździkami i owocem jałowca. Gdy cebulka będzie podsmażona na zloty kolor to wyciągamy z niej liscie i ziarenka.
Kasze jaglaną płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w szklance wody do miękkości.
Ugotowane mięso i kasze jaglaną miksujemy z dwoma szklankami wywaru z mięsa. Dodajemy cebulkę, jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Keksowke smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Wykładamy gotową masę. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 h.
Pasztet kroimy, gdy będzie ostygnięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.12.2016 12:17
pyszny pasztet
Franciszek 14.11.2016 21:50
dobry pasztet
KORAL 14.11.2016 17:09
Pysznie wygląda na tych przyprawach :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak