Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet wieprzowo-drobiowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gotowanie mięsa

boczek surowy 0,5 kg
wątróbka 0,5 kg
udziec z indyka 0,5 kg
cebula 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

przygotowanie pasztetu do piekranika

bułka duża 2 szt
jajko 3 szt
sól 3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet wieprzowo-drobiowy

Kroki postępowania

1
Mięsa wszystkie kroimy w kostkę 3cmx3cm i wrzucamy do garnka z wodą boczek i mięso indycze. Wątróbkę zostawiamy na stole. Do garnka wrzucamy również cebulę w całości lub przekrojone na pół. Gotujemy około 1 godzinę i na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy wątróbkę i gotujemy około 10-15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - pasztet wieprzowo-drobiowy foto
2
Po ostygnięciu wrzucamy do garnka bułki aby nasiąkły. Wszystko z garnka mielimy przez maszynkę do mięsa. Mieszamy z jajkami i doprawiamy solą i pieprzem. Można wrzucić również żurawinę lub śliwki suszone. Ja robię wersję dla dzieci więc mój pasztet jest bez dodatków. Do pasztetu dodajemy około 1 szklanki wywaru w którym gotowało się mięso.
Krok 2 - pasztet wieprzowo-drobiowy foto
3
Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremek wysmarowanych olejem i posypanych tartą bułką. Foremki można wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładamy pasztet i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni z termoobiegiem na około 1,5 godziny. I gotowe.
Krok 3 - pasztet wieprzowo-drobiowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 09.11.2016 10:25
domowy pasztet jest najlepszy
mysza75 07.11.2016 10:33
fajny domowy pasztet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak