Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet wg Elfi

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
bułka 3 sztuki
jajko 3
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Majeranek suszony Prymat
papryka czerwona
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
wątroba 0,5 kg
boczek 750 g
szynka 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wg Elfi

Kroki postępowania

1
Wątrobę ewentualnie oczyszczam i kroję w kostkę. Boczek i szynkę lub podgardle kroimy w kostkę. Cebule obieram kroje w większe pióra i duszę wraz z boczkiem do miękkości w dużym garnku. Następnie gdy jest już miękki dodaję wątroby - wszystko razem mieszam oraz podduszam jakieś 15 minut.
Krok 1 - Pasztet wg Elfi foto
2
Garnek wystawiam na balkon aby wystygł a następnie całość mielę w maszynce. Bułkę namaczam i wyciskam a następnie dodaję do mięsa i jeszcze raz przemielam. Oddzielam żółtka od białek - żółtka dodaję do pasztetu a białka ubijam na pianę. Przemielony pasztet mieszam ręką z dodanymi żółtkami oraz z przyprawami (kto co lubi) Cały czas smakujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodaję białka. Gotową masę wlewam do foremki. Piekę w temp 180C aż wierzch się ładnie spiecze i zbrązowieje. Ja zawsze piekę dużą porcje (x3) ale z podanych proporcji wyjdzie 1 duże korytko lub dwa małe.
Krok 2 - Pasztet wg Elfi foto
3
Przed upieczeniem wierzch można posypać sezamem. Do środka również można powsadzać np suszoną śliwkę, żurawinę itp :) Smacznego
Krok 3 - Pasztet wg Elfi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Boska_Agatka 06.03.2013 16:04
Wyglądają apetycznie
meg1984 06.03.2013 15:33
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak