Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wegetariański z niespodzianką
Marchew myjemy obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach . Grachamkę wkładamy do miski i zalewamy wodą. Cebulę siekamy ,czosnek przeciskamy przez przez praskę. Do marchewki dodajemy cebulę , czosnek i odciśniętą grachamkę następnie wbijamy jajka , mąkę dodajemy oliwę , sól oraz pieprz i dokładnie mieszmy.
Wykonanie farszu szpinakowego :
Kaszę mannę należy wymieszać z małą ilością mleka , jajka miksujemy z serem . Szpinak podsmażmy 2 minuty następnie dodajemy do miksowania jajka z serem , dodajemy mleko , kasze manne , sól , pieprz oraz gałkę muszkatołową wszystko razem dokładnie mieszamy. Foremkę smarujemy dokładnie tłuszczem obsypujemy bułką tartą. Na dno dajemy połowę farszu szpinakowego na to nakładamy farsz marchewkowy używając dowolnego kształtu foremki gdzie powstaje piękny efekt , a na wierzch ponownie farsz szpinakowy. Pasztet wegetariański z niespodzianką pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.