Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet warzywny

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

seler 50 dag
cebula 15 dag
biała drobna fasolka 10 dag
jajko 5 sztuk
masło 20 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
sos sojowy 1 łyżka
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
bulion warzywny 250 ml
pietruszka 5 dag
DODATKOWO:
margaryna do wysmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet warzywny

1. Fasolę moczymy w wodzie przez noc. Następnie gotujemy do miękkości w świeżej wodzie z liściem laurowym. Studzimy i mielimy.

2. Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę drobno siekamy. Gotujemy z cebulą w bulionie z dodatkiem masła na małym ogniu do miękkości. Wyjmujemy, studzimy i miksujemy.

3. Masę warzywną mieszamy z fasolą. Dodajemy jajka, bułkę tartą i sos sojowy. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do dwóch wąskich keksówek wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą. Pieczemy około godziny i 10 minut w temp. 180 stopni C.

Rada: Do pasztetu można dodać marchewkę i pieczarki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 08.03.2014 11:21
Fakt smaczny :)
PIOTR11 04.03.2014 09:32
ciekawie zrobiony
Magula 04.03.2014 08:13
Takiego wynalazku jeszcze nie jadłam. Ciekawy pomysł.
halina17 04.03.2014 07:16
Dobry pasztet.
Romanowka 04.03.2014 07:11
smaczna propozycja wege
polly66 03.03.2014 22:48
wega się ucieszą ;)
babajaga1969 03.03.2014 22:30
bardzo smaczny pasztet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak