Pasztet warzywno-drobiowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso drobiowe z rosołu

    300 g
  • seler

    300 g
  • marchew

    100 g
  • brokuł

    kilka różyczek
  • soczewica zielona

    200 ml
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • kasza manna

    3 łyżki
  • jajko

    2 szt
  • majeranek

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obieramy , myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie lub w rosole jeśli nam został. Brokuł wkładamy do wody na 2 minuty, a marchew i seler gotujemy 15- 20 minut.Studzimy.
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy.
Warzywa, mięso i soczewicę mielimy dwukrotnie.Dodajemy jajka, bułkę, kaszę i przyprawy, wyrabiamy dokładnie. Dwie foremki 22x9 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Farsz przekładamy do foremek, wygładzamy powierzchnię.
Pasztet pieczemy 35-40 minut w 180 *C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jan_mag 18.01.2017 11:20
Bardzo dobry :)
ewelinapac 18.01.2017 09:43
smaczny pasztecik
ben-ka 18.01.2017 09:17
Lubię domowe pasztety.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat