Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie
Kroki postępowania
Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu.
Po 30 minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować kolejne 30 minut.
Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.
Bułkę namoczyć w mleku.
Ugotowane mięso, warzywa, bułkę, wątróbkę z cebulą zmielić maszynką do mielenia.
Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach 8 x 28cm.
Galaretka
Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody, a następnie zagotować i zblendować.
W pozostałej ilości wody rozpuścić żelatynę, połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać.
Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Do keksówki o wymiarach 9,5 – 10 x 28cm (szersza od keksówki, w której był pieczony pasztet) wyłożonej folią spożywczą wlać 1/3 tężejącej galaretki i wstawić do lodówki na 30minut.
Po tym czasie na wystygniętej galaretce ułożyć pasztet i zalać pozostałą ilością galaretki do całkowitego przykrycia pasztetu.
Wstawić do lodówki na około 60minut.