Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Domowy mięsny pasztet w aromatycznej galarecie na bazie półsłodkiego wina, malin i żurawiny.

Składniki:

Pasztet

udko z kurczaka bez kości 500 gramów
karkówka bez kości 500 gramów
mięso wołowe 200 gramów
wątróbka drobiowa 300 gramów
ziele angielskie 9 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 4 liście
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
cebula 2 sztuki
jajko 2 sztuki
mleko 1 szklanka
kajzerka 1 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
oliwa
Bułka tarta klasyczna Prymat

Galaretka

żurawina suszona 150 gramów
maliny w syropie 1 szklanka
wino czerwone półsłodkie 1 szklanka
woda 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie

Kroki postępowania

1

Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu.

Po 30 minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować kolejne 30 minut.

Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.
Bułkę namoczyć w mleku.

Krok 1 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto
2
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę wątróbkę i dusić do miękkości.
Krok 2 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto
3

Ugotowane mięso, warzywa, bułkę, wątróbkę z cebulą zmielić maszynką do mielenia.

Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach 8 x 28cm.

Krok 3 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto
4
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut a następnie wystudzić.
Krok 4 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto
5

Galaretka

Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody, a następnie zagotować i zblendować.

W pozostałej ilości wody rozpuścić żelatynę, połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać.

Odstawić do lekkiego ostygnięcia.

Krok 5 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto
6

Do keksówki o wymiarach 9,5 – 10 x 28cm (szersza od keksówki, w której był pieczony pasztet) wyłożonej folią spożywczą wlać 1/3 tężejącej galaretki i wstawić do lodówki na 30minut.

Po tym czasie na wystygniętej galaretce ułożyć pasztet i zalać pozostałą ilością galaretki do całkowitego przykrycia pasztetu.

Wstawić do lodówki na około 60minut.

Krok 6 - Pasztet w żurawinowo – malinowej galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.02.2016 20:09
wspaniale wygląda
Agnieszka-87-25 15.02.2016 15:00
szykowny pasztet
mysza75 15.02.2016 12:54
jakie fajny pasztet
Wacław 15.02.2016 12:47
pasztet -rewelacja !!!
jagoda5913 15.02.2016 12:18
pięknie się prezentuje
Mniam 15.02.2016 11:54
Niby tylko pasztet, a tak przygotowany, że nabiera zupełnie innego znaczenia :) Przepyszny :)
ania2610 15.02.2016 11:45
wspaniale wygląda ten pasztet w tak pysznej oprawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak