Pasztet tylko z królika z żurawiną

Pasztet tylko z królika z żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól do smaku

  • gałka muszkatołowa cała

    1/2
  • kardamon

    1 szczypta
  • bułka czerstwa

    1
  • mleko

    70 ml
  • tłuszcz do smażenia

  • żurawina

    150 g
  • marchewki

    3
  • tłuszcz do formy

  • bułka tarta

    do posypania
  • jajka

    2
  • majeranek Prymat

    do posypania
  • podroby

    królicze kg
  • królik

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
Suszoną żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby namiękła.
Krok 2 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
Czerstwą bułkę zalewam mlekiem, aby namokła.
Krok 3 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (ja smażyłem na smalcu wytapianym ze słoniny). Kolejno smażymy pokrojone mięso królicze wraz z podrobami (do podrobów również zaliczyłem tłuste „sadło” królicze).
Krok 4 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
Usmażone kawałki mielę w maszynce do mięsa na małych oczkach. Przez maszynkę przepuszczam również bułkę namoczoną w mleku oraz ugotowane marchewki. Całość mielę trzykrotnie.
Krok 5 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
Tak przygotowaną masę przyprawiam świeżo startą gałką muszkatołową, kardamonem, pieprzem ziołowym oraz solą. Wbijam 2 jajka i dokładnie mieszam.
Krok 6 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę wykładam połowę masy pasztetowej. Następnie posypuję namoczoną żurawiną.
Krok 7 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
Na żurawinę wykładam resztę ciasta pasztetowego.
Krok 8 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
Z wierzchu posypuję jeszcze majerankiem i przyklepuje łyżką. Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i zapiekam około 60 minut.
Krok 9 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewelinapac

06.02.2013 06:30
świetny

Malinka

26.11.2012 19:24
Uwielbiam pasztet z królika, choć przyznam szczerze, że propozycja z żurawiną trochę mnie zaskoczyła:)

Katarzyna/kate1980

18.11.2012 21:18
super

anemon

18.11.2012 10:54
Bardzo apetycznie wygląda Twój pasztet, a jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować mięsa z królika.

Mysiunia

18.11.2012 08:30
taki pasztecik to bym chętnie zjadła :) w przyszłym roku planuję sobie zrobić hodowlę królików :D wtedy będę mogła eksperymentować :)

Sroczka

17.11.2012 23:42
Takiego pasztetu z chęcią bym skosztowała.

Beatris

17.11.2012 23:25
Mam ogromną ochotę na kawałek mięska z królika, ale jak na złość już dawno nie ma go u nas w sklepie. Na razie poczęstuję się od Ciebie wirtualnie. Smakowicie wygląda ten pasztet.

Beata61

17.11.2012 23:18
dodają do mojej księgi! :)

octo

17.11.2012 23:17
smakowicie

wojtek5

17.11.2012 23:10
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat