Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet tylko z królika z żurawiną

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/2
kardamon 1 szczypta
bułka czerstwa 1
mleko 70 ml
tłuszcz do smażenia
żurawina 150 g
marchewki 3
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania
jajko 2
Majeranek suszony Prymat do posypania
podroby królicze kg
królik 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet tylko z królika z żurawiną

Kroki postępowania

1
Suszoną żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby namiękła.
Krok 1 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
2
Czerstwą bułkę zalewam mlekiem, aby namokła.
Krok 2 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
3
Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (ja smażyłem na smalcu wytapianym ze słoniny). Kolejno smażymy pokrojone mięso królicze wraz z podrobami (do podrobów również zaliczyłem tłuste „sadło” królicze).
Krok 3 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
4
Usmażone kawałki mielę w maszynce do mięsa na małych oczkach. Przez maszynkę przepuszczam również bułkę namoczoną w mleku oraz ugotowane marchewki. Całość mielę trzykrotnie.
Krok 4 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
5
Tak przygotowaną masę przyprawiam świeżo startą gałką muszkatołową, kardamonem, pieprzem ziołowym oraz solą. Wbijam 2 jajka i dokładnie mieszam.
Krok 5 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
6
Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę wykładam połowę masy pasztetowej. Następnie posypuję namoczoną żurawiną.
Krok 6 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
7
Na żurawinę wykładam resztę ciasta pasztetowego.
Krok 7 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
8
Z wierzchu posypuję jeszcze majerankiem i przyklepuje łyżką. Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i zapiekam około 60 minut.
Krok 8 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto
9
Smacznego.
Krok 9 - Pasztet tylko z królika z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 06.02.2013 06:30
świetny
Malinka 26.11.2012 19:24
Uwielbiam pasztet z królika, choć przyznam szczerze, że propozycja z żurawiną trochę mnie zaskoczyła:)
Katarzyna/kate1980 18.11.2012 21:18
super
anemon 18.11.2012 10:54
Bardzo apetycznie wygląda Twój pasztet, a jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować mięsa z królika.
Mysiunia 18.11.2012 08:30
taki pasztecik to bym chętnie zjadła :) w przyszłym roku planuję sobie zrobić hodowlę królików :D wtedy będę mogła eksperymentować :)
Sroczka 17.11.2012 23:42
Takiego pasztetu z chęcią bym skosztowała.
Beatris 17.11.2012 23:25
Mam ogromną ochotę na kawałek mięska z królika, ale jak na złość już dawno nie ma go u nas w sklepie. Na razie poczęstuję się od Ciebie wirtualnie. Smakowicie wygląda ten pasztet.
Beata61 17.11.2012 23:18
dodają do mojej księgi! :)
octo 17.11.2012 23:17
smakowicie
wojtek5 17.11.2012 23:10
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak