Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet swojski z królika
Filet z kurczaka również dzielimy na drobną kostkę.
Boczek i słoninę pokrojony w kostkę wytapiamy na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Mieszamy by się nieprzypalił.
Dodajemy pokrojone mięso z królika i filet. Przesmażamy z 5 minut .
Solimy i pieprzymy. Dodajemy zmiksowaną w blenderze cebulę i czosnek.
Wlewamy wino i dusimy razem około 40 minut pod przykryciem.
Zdejmujemy z ognia.
Do miękkiego mięsa dodajemy bułkę tartą, mieszamy by wsiąknął w nią płyn z mięsa.
W razie potrzeby możemy ciut jej więcej dodać ale u mnie nie było potrzeby.
Studzimy mięso.
Mielimy w maszynce trzykrotnie lub przy pomocy blendera z pojemnikiem do miskowania rozdrabniamy mięso.
Dodajemy do niego jajka i doprawiamy Kucharkiem i w razie potrzeby dosypujemy pieprzu.
Przekładamy do 23 cm formy keksowej posmarowanej margaryną .
Owijamy folią spożywczą, a następnie folią aluminiową.
Wstawiamy foremkę do większej blaszki i wlewamy wode.
Pieczemy pasztet w tzw.kąpieli wodnej w temp 150 stopni około 60 minut.
Gdyby okazało się, że po włożeniu drewnianego patyczka w pasztet jest on wilgotny wtedy pieczemy jeszcze już bez folii około 15 minut.
Studzimy w formie. Po wyjęciu kroimy w plastry.