Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet swojski z królika

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1,5 kg
filet z kurczaka 200 g
słonina 100 g
boczek parzony 100 g
cebula biała 2
czosnek 2 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
sól do smaku
wino białe 100 ml
jajko 4
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet swojski z królika

Mięso z królika odcinamy od kości. Kroimy je na małe kawałki.
Filet z kurczaka również dzielimy na drobną kostkę.

Boczek i słoninę pokrojony w kostkę wytapiamy na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Mieszamy by się nieprzypalił.
Dodajemy pokrojone mięso z królika i filet. Przesmażamy z 5 minut .

Solimy i pieprzymy. Dodajemy zmiksowaną w blenderze cebulę i czosnek.
Wlewamy wino i dusimy razem około 40 minut pod przykryciem.
Zdejmujemy z ognia.

Do miękkiego mięsa dodajemy bułkę tartą, mieszamy by wsiąknął w nią płyn z mięsa.
W razie potrzeby możemy ciut jej więcej dodać ale u mnie nie było potrzeby.
Studzimy mięso.

Mielimy w maszynce trzykrotnie lub przy pomocy blendera z pojemnikiem do miskowania rozdrabniamy mięso.

Dodajemy do niego jajka i doprawiamy Kucharkiem i w razie potrzeby dosypujemy pieprzu.

Przekładamy do 23 cm formy keksowej posmarowanej margaryną .
Owijamy folią spożywczą, a następnie folią aluminiową.

Wstawiamy foremkę do większej blaszki i wlewamy wode.

Pieczemy pasztet w tzw.kąpieli wodnej w temp 150 stopni około 60 minut.

Gdyby okazało się, że po włożeniu drewnianego patyczka w pasztet jest on wilgotny wtedy pieczemy jeszcze już bez folii około 15 minut.

Studzimy w formie. Po wyjęciu kroimy w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 02.01.2014 21:56
ben-ka uwielbia króliki :o) tylko nie na talerzu
ewaa 30.05.2013 20:44
pyszny...:)
IZABELA29 26.03.2013 08:27
moje dziewczyny już czekają na niego
anemon 26.03.2013 07:14
Przepis bardzo na czasie, bo w wielu domach jest on obowiązkowy na wielkanocnym stole. Twój pasztet wygląda bardzo apetycznie.
kate.500 04.03.2013 08:45
super pomysl do wykorzystania niebawem podczas swiat
Anna169Hosz 24.10.2012 09:35
Świetny.
edyta44 08.10.2012 11:02
pewnie smaczny
romanrafal
romanrafal 05.10.2012 14:13
pierwszy pasztet ale wygląda perfekcyjnie i napewno jest smaczny
IZABELA29 05.10.2012 08:42
z tej porcji wyszło 1,20 kg.
olkaaa 05.10.2012 08:30
bardzo fajny przepis
Katarzyna/kate1980 04.10.2012 21:36
ojej z wielką chęcią bym spróbowała
misia53 04.10.2012 20:20
jak mieliśmy króliki to robiłam.... pyszny jest z królika ale kupić to drogo wychodzi....
milkakamilka 04.10.2012 19:44
super
Mysiunia 04.10.2012 19:33
nigdy takiego nie robiłam, a nawet nie jadłam... Kuszący :)
Krzysztof15 04.10.2012 18:41
a ja szukam przepisu na pasztet z królika.Dzięki
SylwiaMagdaSabin 04.10.2012 18:28
super pasztet
SylwiaMagdaSabin 04.10.2012 18:28
super pasztet
fijolek91 04.10.2012 18:14
fajny
Juleczka20 04.10.2012 17:00
uwielbiam takie domowe pasztety:)
Zdzisław 04.10.2012 16:24
pasztet z królika lubię
IZABELA29 04.10.2012 16:06
To mój pierwszy pasztet w życiu oprócz tego z selera. Przy obieraniu mięsa z królika trzeba uważać by nie pociąć sobie palcy zbyt ostrym nożem. Smak jak to pasztet pyszny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak