Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet świąteczny Oli

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udko kurczaka
filet z indyka kawałek
boczek 40dag
wątróbki drobiowe 20dag
karkówka 40dag
seler
marchew 2
kolendra
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
bułka
jajko 3
gałka muszkatołowa pół łyżeczki
majeranek
Czosnek suszony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet świąteczny Oli

Kroki postępowania

1
Mięsa oczyścić, z boczku zdjąć skórę (podałam porcje "mniej więcej"), warzywa obrać. Wszystko poza wątróbkami wrzucić do garnka, zalać wodą, wrzucić garść kolendry, kilka ziaren ziela i jałowca, liście laurowe. Całość gotować na średnim ogniu. Miękkie warzywa wyjąć. Na 10 min przed końcem gotowania mięsa, dołożyć opłukane wątróbki.
Krok 1 - Pasztet świąteczny Oli foto
2
Ugotowane mięso przestudzić i zmielić razem z namoczoną uprzednio bułką oraz warzywami. Całość zmielić 3 razy na konsystencję pasztetu. Do masy dodać 3 jajka, garść majeranku oraz przyprawy. Uważać z gałką muszkatołową, gdyż po upieczeniu, a także na drugi dzień pasztet nabierze wyraźniejszego smaku. Do masy dolewać chochlami wywar, w którym się gotowało mięso. Całość powinna mieć lekko półpłynną konsystencję.
Krok 2 - Pasztet świąteczny Oli foto
3
Masę przełożyć do foremki (u mnie wyszły dwie keksówki). Wierzch zwilżyć dłonią i posypać bułką tartą.
Krok 3 - Pasztet świąteczny Oli foto
4
Piec ok. godziny 180 stopniach.
Krok 4 - Pasztet świąteczny Oli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 12.04.2013 19:16
lubei fajen paszteciki
IwonaKa 26.12.2012 23:08
smaczny,uwielbiam takie pasztety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak