Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet świąteczny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 2
szynka wieprzowa 700 g,
podgardle surowe 300 g,
wątróbka drobiowa 300 g,
marchewka 1 duża,
cebule 3 szt,
ząbki czosnku 2
jajko 4 szt,
sól i pieprz do smaku,
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki,
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki,
Majeranek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki,
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki,

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet świąteczny

Wątróbkę drobiową gotujemy około 15 minut. Odcedzamy na sitku.
Udka po umyciu gotujemy w lekko osolonej wodzie,po ugotowaniu studzimy i obieramy mięso od kości.
Szynkę wieprzową oraz podgardle świeże gotujemy do miękkości razem z marchewką.
Po ugotowaniu mięso i marchewkę wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Cebulę i ząbki czosnku obieramy ,kroimy i podsmażamy na oleju.
Ugotowane mięso,ugotowaną wątróbkę oraz marchewkę , podsmażoną cebulę oraz jedną surową cebule mielimy przez maszynkę.
Do masy dodajemy jajka, przyprawy oraz bułkę tartą .
Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników
Tak przygotowaną masę wkładamy do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą.
Na spodzie ułożone paski boczku wędzonego.
Wyrównać górę i oprószyć bułką tartą i słodką papryką mieloną.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ponad godzinę.
Po upieczeniu i wyjęciu pasztet wystudzić.
Podawać z dodatkiem żurawiny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:13
dobry pasztet.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak