Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet świąteczny

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
boczek surowy 1/2 kg
słonina 1/4 kg
cebula biała 2 sztuki
marchew 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1/4 sztuki
Owoc jałowca cały Prymat 5 ziaren
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
grzyby suszone 1 łyżka
sól 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
woda 1/2 szklanki
wątróbka drobiowa 300 g
mleko 300 ml
bułka czerstwa 1 sztuka
jaja 2 sztuki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet świąteczny

Kroki postępowania

1
1. Mięso, boczek i słoninę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę.
Krok 1 - Pasztet świąteczny foto
2
2. Wrzucamy wszystko na patelnię i obsmażamy przez 10 minut często mieszając.
Krok 2 - Pasztet świąteczny foto
3
3. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Pasztet świąteczny foto
4
4. Do smażącego mięsa dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler, zeszkloną cebulę, ziarna jałowca, ziele angielskie, liście laurowe, grzyby suszone, sól, pieprz, wodę i dusimy pod przykryciem 2 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę i trzymamy na małym ogniu jeszcze przez godzinę.
Krok 4 - Pasztet świąteczny foto
5
5. Gotowe odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.
Krok 5 - Pasztet świąteczny foto
6
6. Wątróbkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i zanurzamy w mleku na 30 minut.
Krok 6 - Pasztet świąteczny foto
7
7. Następnie obsmażymy ją krótko z każdej strony na patelni.
Krok 7 - Pasztet świąteczny foto
8
8. Ze schłodzonego mięsa wyciągamy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca. Pozostałość mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również usmażoną wątróbkę i bułkę namoczoną w mleku. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Krok 8 - Pasztet świąteczny foto
9
9. Na koniec dodajemy żółtka, ubitą pianę z białek, imbir, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy.
Krok 9 - Pasztet świąteczny foto
10
10. Przekładamy masę na podłużną foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez jedną godzinę. Następnie studzimy, najlepiej przez całą noc.
Krok 10 - Pasztet świąteczny foto
11
11. Wykładamy z foremki i kroimy w dość grube plastry.

Smacznego !!!
Krok 11 - Pasztet świąteczny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 20.09.2016 18:01
wyśmienity !!!!!!!!!!!!!
Wiesława1 07.08.2016 07:30
Świetna propozycja
Jagódka77 09.06.2015 20:51
wyśmienity pasztet
pestka 20.04.2015 12:11
pyszny - lubię taki
wirtualnykucharz 17.04.2015 18:39
zjadłbym takiego pasztetu
gosia56 15.04.2015 20:35
super taki pasztecik;)
Bernadeta1 08.04.2015 19:00
ślinka leci na taki pyszny domowy pasztecik
mysza75 08.04.2015 10:58
jak pięknie wygląda, zjadłabym taki pasztecik
ben-ka 08.04.2015 10:19
Uwielbiam domowy pasztet.
Alex_M 08.04.2015 10:09
wspaniały :)
Malinka 08.04.2015 09:38
Święta z takimi smakołykami to dopiero COŚ!!! Musiał bardzo smakować... :)
adelajda 08.04.2015 09:00
Pyszny pasztecik :)
olkaaa 08.04.2015 07:30
wygląda smakowicie
berys18 08.04.2015 07:26
pasztet bardzo udany
Ifa 08.04.2015 06:23
Pycha! Bardzo aromatyczny.
w mojej kuchni 08.04.2015 04:19
pyszności do zjedzenia podano..
Adamorek 07.04.2015 22:57
pięknie wygląda
norweska20 07.04.2015 22:45
bardzo apetyczny
2milutka 07.04.2015 22:44
cudownie zachęcająco wygląda!
barbara11561 07.04.2015 22:35
bardzo smacznie wygląda
Iwusia 07.04.2015 22:12
dobry pasztecik
Róża1 07.04.2015 22:07
wspaniały domowy pasztecik !!! może jeszcze zostało troszeczkę ??

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak