Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • boczek surowy

    1/2 kg
  • słonina

    1/4 kg
  • cebula biała

    2 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • seler

    1/4 sztuki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    5 ziaren
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • grzyby suszone

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    1/2 szklanki
  • wątróbka drobiowa

    300 g
  • mleko

    300 ml
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • jaja

    2 sztuki
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet świąteczny foto
1. Mięso, boczek i słoninę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę.
Krok 2 - Pasztet świąteczny foto
2. Wrzucamy wszystko na patelnię i obsmażamy przez 10 minut często mieszając.
Krok 3 - Pasztet świąteczny foto
3. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju.
Krok 4 - Pasztet świąteczny foto
4. Do smażącego mięsa dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler, zeszkloną cebulę, ziarna jałowca, ziele angielskie, liście laurowe, grzyby suszone, sól, pieprz, wodę i dusimy pod przykryciem 2 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę i trzymamy na małym ogniu jeszcze przez godzinę.
Krok 5 - Pasztet świąteczny foto
5. Gotowe odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.
Krok 6 - Pasztet świąteczny foto
6. Wątróbkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i zanurzamy w mleku na 30 minut.
Krok 7 - Pasztet świąteczny foto
7. Następnie obsmażymy ją krótko z każdej strony na patelni.
Krok 8 - Pasztet świąteczny foto
8. Ze schłodzonego mięsa wyciągamy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca. Pozostałość mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również usmażoną wątróbkę i bułkę namoczoną w mleku. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Krok 9 - Pasztet świąteczny foto
9. Na koniec dodajemy żółtka, ubitą pianę z białek, imbir, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy.
Krok 10 - Pasztet świąteczny foto
10. Przekładamy masę na podłużną foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez jedną godzinę. Następnie studzimy, najlepiej przez całą noc.
Krok 11 - Pasztet świąteczny foto
11. Wykładamy z foremki i kroimy w dość grube plastry.

Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 20.09.2016 18:01
wyśmienity !!!!!!!!!!!!!
Wiesława1 07.08.2016 07:30
Świetna propozycja
Jagódka77 09.06.2015 20:51
wyśmienity pasztet
pestka 20.04.2015 12:11
pyszny - lubię taki
wirtualnykucharz 17.04.2015 18:39
zjadłbym takiego pasztetu
gosia56 15.04.2015 20:35
super taki pasztecik;)
Bernadeta1 08.04.2015 19:00
ślinka leci na taki pyszny domowy pasztecik
mysza75 08.04.2015 10:58
jak pięknie wygląda, zjadłabym taki pasztecik
ben-ka 08.04.2015 10:19
Uwielbiam domowy pasztet.
Alex_M 08.04.2015 10:09
wspaniały :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat