Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet Świąteczny

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 0,5 kg
szynka wieprzowa 0,5 kg
wątróbka drobiowa 150 g
słonina 150 g
pałki z kurczaka 4 sztuka
bułka 1 sztuka
marchewka 2 sztuka
pietruszka 2 sztuka
seler 0,5 sztuka
cebula 3 sztuka
jajko 4 sztuka
ziele angielskie 4 sztuka (zmielone)
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet Świąteczny

Szynkę, karkówkę i udka zalać wodą, zagotować i dodać słoninę, marchew, seler i pietruszkę. Gotować aż będą miękkie ( udka i warzywa ugotują się wcześniej więc należy je wyciągnąć na talerzyk. Wątróbkę ugotować w osobnym garnku lub sparzyć wrzątkiem.

Zimne mięso pokroić na mniejsze części, udka obrać z kości, zmielić razem z namoczoną, odciśniętą bułką, słoniną, warzywami i pokrojoną w kostkę cebulą 3 razy i doprawić do smaku.

Następnie masę wymieszać z żółtkami, a na koniec z ubitymi na pianę białkami

Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy pasztet, wyrównujemy i pieczemy w 200' przez ok. 1 godzinę. Studzimy w foremce, kroimy zimny.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 21.03.2013 11:09
wspaniale wygląda
Stenka 21.03.2013 07:47
najlepszy domowy
Rafał10 20.12.2012 09:06
mmm uwielbiam takie paszteciki :)
Mysiunia 20.12.2012 08:00
Przygotowany z tylu rodzai mięs na pewno jest pyszny :)
miroslawa 20.12.2012 07:27
superowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak