Pasztet sojowy z pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soja

    1 szklanka
  • marchew

    2 sztuka
  • pieczarki

    6 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajko

    2 sztuka
  • bułka tarta

    3/4 szklanka
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • kurkuma

    1/2 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 szczypta
  • majeranek

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soję moczymy przez 12 godzin. Następnie w tej samej wodzie gotujemy do miękkości przez około 1,5 h. 20 minut przed końcem gotowania dodajemy marchewki. W międzyczasie na patelni na łyżce oleju podsmażamy cebulę, pieczarki i czosnek. Gdy wszystkie składniki ostygną rozdrabniamy z pomocą blendera: soję, marchew, pieczarki, cebulę, czosnek. Przekładamy wszystko do dużej miski, dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy z pomocą łyżki.
Przygotowujemy sobie blaszkę o wymiarach 12 cm x 25 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wkładamy masę sojową i pieczemy przez 60 minut w piekarniku o temperaturze 170 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 13.03.2015 14:01
sojowego jeszcze nie jadłam
Kejti 28.09.2014 21:38
Na pewno smaczny,lubię sojowy :-)
Futka 06.09.2014 10:50
Wspaniały i zdrowy pasztecik :)
xjustynka89x 27.08.2014 10:45
lubię takie paszteciki :)
ben-ka 27.08.2014 08:33
Lubię takie p0asztety,sojowego z pieczarkami jeszcze nie robiłam.
alaaa 26.08.2014 20:03
ładny ma kolor no i zdrowa wersja pasztetu :)
caralajna 26.08.2014 17:27
wygląda apetycznie
kuklik 26.08.2014 17:19
ciekawa odmiana mięsnego pasztetu
cukiereczek 26.08.2014 16:21
domowy pasztet zawsze będzie najlepszy
bhb8 26.08.2014 16:00
niestety nie przepadam za pieczarkami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat