Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
soja
300 gram -
płatki owsiane
1,5 szklanki -
olej
0,5 szklanki -
pieczarki
1 szklanka -
por
100 gram -
jajka
3 sztuki -
śliwki suszone
5 sztuk -
brandy
1 kieliszek -
żurawina
garść -
przyprawy
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Soję namoczyć (12godzin), opłukać, ugotować na miękko i rozdrobnić w malakserze lub za pomocą maszynki do mięsa.

Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze.

W dużej misce zmieszać soję, płatki owsiane, olej, podsmażone pieczarki, rozdrobnione śliwki, brandy i pokrojony drobno por.

Doprawić solą (łyżka), pieprzem, kolendrą, chili, majerankiem i innymi dowolnymi ziołami. Do masy dodać też żółtka, białka ubite na pianę i delikatnie wmieszać pianę w masę. Formę (30 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami. Przełożyć masę sojową, ozdobić pieczarkami i żurawiną./span>

Piec 50-60 min w średnio nagrzanym piekarniku. Smakuje na chlebie, z chrzanem, musztardą czy keczupem.
Komentarze (19)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (9)