Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet sojowo-pomidorowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soi 250 g
marchewka pokrojona w kostkę 1
koncentratu pomidorowego 150-200 g
soli 2-3 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
cebula 1 (podsmażona na oleju)

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet sojowo-pomidorowy

Soję przepłukujemy a następnie moczymy przez całą noc dużej ilości zimnej wody (około trzy razy wyższej niż jej poziom). Następnego dnia gotujemy pod przykryciem w około litrze wrzątku przez około 2,5 godziny dodając na 20 minut przed końcem gotowania marchewkę.(w razie potrzeby uzupełniamy wodę by soja się nie przypaliła). Kiedy soja będzie już miękka odcedzamy ją na durszlaku przesypujemy do miski lub garnka po czym dodajemy przesmażoną cebulkę, sól, pieprz czarny, ziołowy oraz koncentrat pomidorowy. Całość miksujemy na gładką masę, dodając po trochu wody do uzyskania odpowiedniej (smarownej) konsystencji. Gotowy pasztet ewentualnie jeszcze doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i przekładamy do słoika lub specjalnego pojemniczka na żywność. Przechowujemy w lodówce przez 7-10 dni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak